IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
14:20 | 18 май 2016
Обновен: 21:38 | 21 април 2024

135 депутати отхвърлиха ветото върху Изборния кодекс

БСП и АБВ пасуваха при гласуването

По материала работи: Слав Велев
135 депутати отхвърлиха ветото върху Изборния кодекс

135 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ и „Атака” събориха ветото на президента Росен Плевнелиев върху поправките в Изборния кодекс за секциите в чужбина.

Това стана, като потвърдиха за трети път приетите по-рано промени. Против текстовете бяха 27 от ДПС, ДСБ и независими. Въздържали се - трима. БСП и АБВ отказаха въобще да участват в гласуването.

 

Това означава, че формално остават разпоредбите за носене на урни в градовете зад граница само в сградите на посолствата. В населените места без мисии в страни от ЕС пък да се изискват поне 100 заявления за отваряне на секция, а в трети държави и допълнително условие – само в градове над 1 млн. души. Както Агенция „Монитор” писа обаче, ГЕРБ, РБ и ПФ вече се разбраха скоростно да внесат нови поправки за разхлабване на режима, които предстои да бъдат обявени официално. Очаквано, дебатите по ветото тръгнаха със скандал.

 

Жельо Бойчев от БСП скочи, че шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ не трябва да представя доклада по темата, защото било провокация. Социалистът припомни разправиите при приемането на поправките в Изборния кодекс преди великденската ваканция, когато Кирилов бе обвинен от опозицията във фалшифициране на документ. „Заставаме категорично зад Кирилов”, поряза обаче парламентарната шефка Цецка Цачева Бойчев и го предупреди, че ако продължава да се запъва по темата, ще го санкционира.

 

В дебатите червените продължаваха да настояват, че ветото трябва да се счита за целия Изборен кодекс, а не само за поправките за гласуване в чужбина. Социалистите освен това остро атакуваха мотивите на Плевнелиев. „Те са изцяло несъстоятелни, текстовете са комични”, обяви Валери Жаблянов от БСП и нарече позицията на президента политическа, тъй като на практика нямало ограничаване на права за гласуване.

 

Въпреки острите си констатации обаче, социалистите в крайна сметка пасуваха при самия вот. Твърдо на първоначалната си позиция „порив” сегашните текстове и в подкрепа на ветото останаха от ДПС. Депутатите от Движението определиха целите поправки в Изборния кодекс като „недоносче”.

 

”Президентът само отби номера”, предупреди в същото време Четин Казак от Движението. Според него Плевнелиев е трябвало да върне и други текстове от Изборния кодекс като принципа за уседналост и забраната за агитация на различен от официалния език. Наред с това Казак призова ГЕРБ да спре да се поддава на шантажа на ултранационалистически формации.

 

В избирателен подход при налагането на ветото обвиниха президента и от АБВ. Хората на Георги Първанов скочиха и срещу цялостния подход при приемането на поправките в Изборния кодекс и настояха за формиране на експертна група към НС, която да напише нови промени с гаранция, че те ще действат с хоризонт поне 10 г.

 

Ветото е зле аргументирано, категорични бяха и от „Атака”. „Отхвърлянето на ветото е кошмарен знак за българската диаспора, че българският политически елит не я разглежда като част от българската нация”, предупреди по време на дебатите лидерът на ДСБ Радан Кънев. "Малко по-внимателно с епитетите. Спрете с фразите, обвиненията и оценките без аргументация”, отвърна му лидерът в ПФ Валери Симеонов. По думите му „кошмарни” за българите в чужбина били главите на „Протестна мрежа”, които са узурпирали правото да говорят от тяхно име. Христо Гаджев от ГЕРБ пък припомни на Кънев, че думите му се разминават от делата, защото при самото гласуване на поправките в Изборния кодекс ДСБ на два пъти подкрепи ограничителните текстове.

 

monitor.bg

Коментари

Новини Варна