IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
19:58 | 28 октомври 2016
Обновен: 03:10 | 23 април 2024

Томислав Дончев: Имаме отлични кандидатури за еврокомисар

По материала работи: Борис Проданов
Томислав Дончев: Имаме отлични кандидатури за еврокомисар

Според вицепремиера Томислав Дончев имаме достатъчен запас от отлични кандидатури за един от най-важните портфейли в ЕК - на мястото на Кристалина Георгиева.


ЕК съобщи, че българският еврокомисар Кристалина Георгиева подава оставка от поста си на заместник-председател на институцията, за да стане изпълнителен директор на Световната банка.

 

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред журналисти в Министерския съвет, че трябва да излъчим такъв кандидат, който да е достоен за изискванията на това портфолио, като стремежът е да се запази същото, а защо не и заместник-председателското място.

 

В отговор на въпрос дали номинацията ще е на жена, Дончев посочи, че не бива да влизаме в опасност да нарушим джендър-баланса в ЕК, но по думите му това е номинация, която тепърва ще се обсъжда от правителството.

 

Томислав Дончев посочи, че прочитът на новината за Кристалина Георгиева не трябва да е "оставка", а новината е, че тя заема изключително висок пост в Световната банка, което безспорно е силно персонално нейно постижение, но и постижение за България, защото имаме още един българин в ръководството на световна организация.

 

В отговор на въпрос кога е разбрал за решението на Кристалина Георгиева, Дончев каза, че е разбрал "преди малко", а на питане дали е изненадан, той отговори, че човек спира да се изненадва, когато остарее.

 

"Без коментар" беше отговорът на Дончев на въпрос дали правителството е знаело за решението на Георгиева.

 

Още по темата: Кристалина Георгиева подава оставка от ЕК

Коментари

Новини Варна