IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
19:55 | 29 ноември 2016
Обновен: 05:26 | 24 април 2024

Бюджет 2017: Пълен хаос с парите за пенсии и обезщетения

В парламента не приеха основни текстове от проекта на ДОО

По материала работи: Борис Проданов
Бюджет 2017: Пълен хаос с парите за пенсии и обезщетения

Пълен хаос сътвориха депутатите от бюджетната комисия при второто четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). В крайна сметка комисията не успя да защити част от предложенията на кабинета и депутатите гласуваха "против" основополагащия чл. 1 от законопроекта, който обхваща приходната част.


От Патриотичния фронт и ДПС бяха “въздържал се“ и с това на практика оставиха бюджета на ДОО без приходи. Според вносителя на законопроекта, постъпленията и трансферите в бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 година се предвижда да са в размер на почти 10,4 млрд. лева, или 11,2% от БВП. Още по темата

 

"Заради безотговорността на някои колеги се дебалансира бюджетът на ДОО, което ще натовари и държавния бюджет и на практика ще увеличи драстично дефицитите. Защото, откъде мислите, че ще се плащат пенсиите, като няма приети приходи за ДОО", коментира пред Investor.bg зам.-шефът на бюджетната комисия Димитър Главчев.


Разходите обаче бяха приети, като максималният им размер се очаква да достигне 10,37 млрд. лева, от които за пенсии са предвидени почти 9 млрд. лева, а за социални помощи и обезщетения – 1,35 млрд. лева.


Депутатите не се споразумяха и за датата, от която законопроектът трябва да влезе в сила, което на практика "замразява" целия документ, докато не бъде приет на второ четене в пленарна зала. Очаква се това да се случи в следващите дни.


Исканията на Патриотичния фронт (ПФ) и АБВ за увеличение на минималната пенсия от следващата година също не бяха приети.


Макар и на косъм, депутатите отхвърлиха искането на Патриотите от 2017 година най-ниската пенсия да бъде 300 лв., което щеше да струва на бюджета 808 млн. лв. годишно. Предложението за минимална пенсия от 200 лв. също не мина.


Бюджетната комисия отхвърли и исканията за индексация на пенсиите спрямо средния осигурителен доход за 2012 г.


В крайна сметка, остава първоначалното правителствено предложение и през следващата година се предвижда ръст на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с 1% до 18,8% за родените преди 1 януари 1960 г. и до 13,8% за родените след 31 декември 1960 г.


С 20 на сто се увеличава пенсионната вноска на служителите от системата на сигурността – до 60,8% за родените преди 1 януари 1960 г. и до 55,8% за родените след 31 декември 1959 г.


Същевременно обаче от следващата година се увеличават възрастта и стажа за пенсия за всички категории труд.


Пенсиите ще се увеличат с 2,4% заради увеличаването на тежестта на всяка година трудов стаж във формулата за изчисляването на пенсията, като се запазва “таванът“ на пенсиите в размер на 35% от максималния осигурителен доход (910 лева).


Предложенията за увеличение на обезщетенията за безработица от 7,20 лв. на ден на 9,60 лв, също отпаднаха.

 

dnes.bg

 

Още по темата: Комисията по бюджет и финанси ще разгледа на второ четене бюджетните закони

Коментари

Новини Варна