IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
20:29 | 30 януари 2017
Обновен: 12:34 | 23 април 2024

Юнкер към Радев: Искаме жена за български еврокомисар

ЕК приема желанието на България сама да определи кога да бъде направен изборът

По материала работи: Ставри Таргов
Юнкер към Радев: Искаме жена за български еврокомисар

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предлага да номинираме жена за български еврокомисар. Това стана ясно след срещата между българския президент Румен Радев и Жан-Клод Юнкер в Брюксел.


Европейската комисия проявява разбиране и приема желанието на България сама да определи кога да бъде направен изборът за определянето на нов български представител в ЕК, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

"Напълно разбирам желанието на България да вземе решение да предложи своя представител в Европейската комисия, след провеждането на следващите парламентарни избори", заяви Жан-Клод Юнкер. Не сме обсъждали конкретни имена, единственото ми предложение беше за този пост да бъде номинирана жена, добави Жан-Клод Юнкер.

 

"Пред нас има различни опции. Или служебното правителство да назначи този комисар с всички последствия върху изборната кампания или да изчакаме и вече избраното ново правителство да вземе това решение. Благодаря на господин Юнкер за проявеното пълно разбиране и готовност да се изчака", заяви президентът Радев.

 

Председателят на ЕК приветства положените от България усилия и постигнатия огромен напредък по Механизма за сътрудничество и проверка и потвърди очакването си той да отпадне до края на мандата на настоящата Европейска комисия.

Президентът Радев и Жан-Клод Юнкер за обсъдили и темите, засягащи единството и сигурността на Съюза, както и важните въпроси за България, свързани със сигурността, мигрантската криза, икономическото развитие. Президентът е благодарил за всичко, направено досега за България.

 

Имам пълното разбиране и подкрепата на г-н Юнкер, че наистина ЕК ще продължава да оказва своята подкрепа във всички тези области, очакваме и по-специфични направления за работа, посочи още президентът Радев.

 

Първите разговори на държавния глава в белгийската столица бяха с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Той постави въпроса за сигурността на външната граница на България и за мигрантската криза, но не коментира падането на санкциите срещу Русия, за което неведнъж се обяви.

 

По-рано днес EurActiv публикува интервю с Радев, в което българският държавен глава коментира, че не вижда практическите ползи от санкциите, докато загубите са очевидни.

 

Първото посещение на Румен Радев мина под знака на интереса към пътуването му. Президентът пристигна в Брюксел вместо с правителствения "Ербъс" с военнотранспортния самолет "Спартан" заради по-ниските разходи.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна