IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Крими
11:45 | 24 ноември 2014
Обновен: 06:09 | 15 април 2024

Съдът спря делото за несъстоятелност на КТБ

Магистратите решиха да се придвижи жалбата на "Бромак" към ВАС

По материала работи: Лиляна Трънкова
Съдът спря делото за несъстоятелност на КТБ

Както се очакваше, Софийският градски съд спря делото за несъстоятелност на Корпоративна търговска банка (КТБ).
Старт на делото за обявяване на КТБ в несъстоятелност
Делото беше спряно поради подадената жалба от фирмата на Цветан Василев „Бромак” ЕООД, която е мажоритарен акционер в банката, до Върховния административен съд.
За съдебното заседание, което се проведе при закрити врати, бяха призовани КТБ, Българска народна банка (БНБ), Софийска градска прокуратура (СГП) и Фондът за гарантиране на влоговете в банките. По делото заседаваше 6-и състав на СГС.
Днес съдът е изслушал страните и е преценил да придвижи жалбата към Върховния административен съд. Очаква се по спора между БНБ и „Бромак“ да се произнесат първо 3-членен, а след това и 5-членен състав.
Продължителността на съдебните процедури и в двата съда обаче няма да се отрази на изплащането на гарантираните от закона влогове на физически и юридически лица. Както е известно, то ще започне на 4-и декември.
В момента съдия докладчик по делото е ръководителят на търговското отделение на СГС Иво Дачев, след като Калина Илиева, избрана чрез системата за случайно разпределение, се оттегли.
През миналата седмица съдът съобщи, че е постъпила жалба срещу отнемането на лиценза на банката от БНБ от мажоритарния собственик на капитала на банката – дружеството "Бромак" на Цветан Василев.
Припомняме, че на 6-и ноември БНБ отне лиценза за банкова дейност на поставената под особен надзор (КТБ). Основният мотив за отнемането на лиценза е отрицателен капитал на банката от 3,75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври.
Банката бе поставена под специален надзор на 20 юни, след като изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Коментари

Новини Варна