IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
13:00 | 24 ноември 2014
Обновен: 22:45 | 19 април 2024

Условни присъди за лекари, обвинени за смъртта на малката Гери

Малката Гери почина преди 4 г. след операция на сливици

По материала работи: Лиляна Трънкова
Условни присъди за лекари, обвинени за смъртта на малката Гери

Софийският градски съд издаде условни присъди на трима лекари, обвинени за смъртта на 4-годишната Гери. Момиченцето почина преди 4 години от операция на сливици в столичната болница „Царица Йоанна“.
Д-р Михаил Маджунов, основният обвиняем за смъртта на детето, беше осъден на две години и половина условно, с 4-годишен изпитателен срок. Той няма да има право да упражнява професията си две години и половина. Д-р Маджуров е лекарят, оперирал Гери. Според проверката на Изпълнителна агенция Медицински одит, извършена след трагедията, Маджунов е направил лекарска грешка, като е подценил състоянието на момиченцето и това е довело до фаталния изход.
Софийският градски съд осъди условно още двама лекари – Иглика Станчева и Юлиян Рангачев. Те получиха 6 месеца условно. Тримата медици трябва да заплатят солидарно 100 000 лева на семейството на Гери.
Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд. Защитникът на семейството на малката Гери коментира, че ще обжалва условните присъди. Той ще атакува и това, че на двама от лекарите не е наложена забрана да практикуват.
Dnes.bg припомня, че през ноември 2010 година Гергана Илиева е заведена от родителите си в ИСУЛ за консултация заради сливиците. Детето имало постоянни възпаления и дишало трудно и заради това майката и бащата искали да решат проблема с евентуална операция.
Личният лекар обаче бил на мнение, че операцията трябва да бъде отложена, защото изследванията са проблемни. Въпреки това главен асистент Маджунов от ИСУЛ насрочва дата за операцията. Гери е оперирана на 8 декември и изписана още същия ден.
В следващите две седмици момиченцето получава усложнения. Заради тях родителите го водят три пъти на преглед, но д-р Маджунов всеки път казва, че е добре. Накрая детето е прието в болницата на 23-и декември в тежко състояние. Момиченцето умира на операционната маса след кръвоизлив.
При изслушването си в здравната комисия в парламента в началото на 2011 година Маджунов обясни, че не се чувства отговорен, защото е свършил работата си безупречно. Тогава той обвини своите колеги от болницата, приели детето в тежко състояние на 23 декември, че не са реагирали навреме. Според Маджунов операцията е започнала късно и е допуснато разкъсване на фаринкса, което е довело до фаталния край.

По публикацията работи: Вера Александрова

 

Коментари

Новини Варна