IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
20:28 | 28 ноември 2014
Обновен: 22:55 | 19 април 2024

Две от делата срещу Цветанов тръгват отново през януари

Процесът за подслушването все още е замразен

По материала работи: Ставри Таргов
Две от делата срещу Цветанов тръгват отново през януари

Две от трите дела срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов тръгват отново в края на януари. Софийският апелативен съд ги възобнови, след като зам.-шефът на ГЕРБ се отказа от депутатския си имунитет, съобщи БНР.

Имунитетът на Цветанов беше поискан от главния прокурор Сотир Цацаров на 12 ноември заедно с имунитетите на още четирима депутати и на Сергей Станишев, който е евродепутат. Два дни по-късно бившият МВР шеф се отказа от депутатската си защита.
Едното от възобновените дела е делото за престъпления срещу правосъдието, прочуло се като делото за шестте "Не"-та. Това са резолюциите, които като вътрешен министър Цветанов е написал под няколкото искания за подслушване на бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров.

Подслушването е било разрешено от съда и вътрешният министър не е имал право да ги спира. По това дело Цветанов бе осъден на 4 години затвор. Той обаче обжалва и делото в момента е в Софийския апелативен съд. То е насрочено за 21 януари.

На 26 януари трябва да продължи процесът срещу Цветанов за присвояване на 50 хиляди лева в полза на Орлин Тодоров. Софийският градски съд го оправда, а прокуратурата протестира присъдата пред Софийския апелативен съд.

Третото дело срещу бившия вътрешен министър, който сега е в комисията за контрол на СРС в парламента, е заради подслушването от страна на МВР на политици и общественици. То все още е на първа инстанция. Пред БНР от съда обясниха, че то не е възобновено, защото все още не е постъпил документът за отказа на Цветанов от имунитета му.

Черно море

Коментари

Новини Варна