IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
12:33 | 29 ноември 2014
Обновен: 08:15 | 15 април 2024

Спряна е сечта по всички позволителни за сеч, издадени след 25.10.2014 г.

Експерти от Изпълнителна агенция по горите установиха над 120 куб незаконна сеч в района на Шумен и Велико Търново

По материала работи: manager
 Спряна е сечта по всички позволителни за сеч, издадени след 25.10.2014 г.

Експерти от Изпълнителна агенция по горите и регионалните дирекции по горите Шумен и Велико Търново установиха над 120 куб незаконна сеч. Това стана ясно по време на проверка в района на Регионална дирекция по горите - Шумен, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) за focus-news. 
Проверени бяха горски територии собственост на Община Антоново. Общината притежава над 35 000 дка гори, които се стопанисват от общинско търговско дружество “Тузлушка гора“ ЕООД. При проверката е установено, че в момента изпълняващия длъжността управител на дружеството не притежава необходимото по Закона за горите лесовъдско образование. С граждански договор е възложено на инженер лесовъд да издава разрешителни за сеч. Нарушения са установени както по документацията, така и при провеждането на изсичането на горски площи – липса на маркировка на отсечените дървета, неправилно издадени и с невярно съдържание превозни билети.
Извозът на дървесината е извършван с високо проходими автомобили, извън горските пътища и са нанесени значителни повреди на подраста. Не са отбелязани ясно границите на сечищата със съседните частни имоти, в някой от отделите не са извършени предвидените мероприятия – отглеждане на подрастта, констатираха още проверяващите.
След направената проверка и установените пропуски е разпоредено да се преустанови издаването на позволителни за сеч до назначаването на отговарящ на законовите изисквания управител на ТД „Тузлушка гора“ ЕООД . Спряна е сечта по всички позволителни за сеч, издадени след 25.10.2014 г. След отстраняване на нормативните пречки за издаване на позволителни за сеч, нови позволителни в проверените насаждения ще се издават след премахване на установените нередности. Указано е да се извърши предвиденото отглеждане на подраста, като РДГ – Шумен, съгласно своите компетенции, ще предприеме необходимите действия по констатираните пропуски и нарушения.

 

Коментари

Новини Варна