IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Крими
14:34 | 2 декември 2014
Обновен: 15:00 | 25 март 2024

Софтуер в съда "изпял" акцията на ДАНС срещу Муса

Пазарджишката Темида призна изтичането на информация

По материала работи: Лиляна Трънкова
Софтуер в съда "изпял" акцията на ДАНС срещу Муса

Окръжният съд в Пазарджик призна вина за изтичането на информация за акцията на ДАНС срещу Ахмед Муса Ахмед. Вътрешна проверка там показала, че виновник за това е пропуск в софтуера на съда, съобщи БНР.
Муса бе заловен и обвинен в проповядване на радикален ислям и идеите на „Ислямска държава“. Заедно с него обвинения получиха още шестима задържани при акцията на ДАНС. Всички те са с постоянна мярка „задържане под стража“ с решение на Пазарджишкия съд.
След акцията шефът на ДАНС Владислав Писанчев обяви, че заради теч на информация операцията срещу имамите е била проведена десетина дни по-рано. На закрито заседание пред депутатите в парламента той обясни, че течът е от съда в Пазарджик.
Причината е, че на интернет страницата му е бил публикуван секретен съдебен акт, с който се разрешава изземване на данни от имейлите на заподозрените в проповядване на радикален ислям. В съдебното разрешение е имало и пълно описание на готвената операция.
В съобщението си съдът в Пазарджик съобщава и че се е обърнал към фирмата за информационно обслужване с искане да направи допълнителна версия на програмния продукт, която да включва автоматично активиране на защита за всички дела, неподлежащи на публично оповестяване.
При спецакцията в Пазарджик и още три града бяха открити "рекламни материали" на Ислямска държава – знамена, фланелки, шапки, ленти за глава, стикери. Разследващите иззеха и компютри, чрез които обвиняемите са прокламирали идеите си за водене на война с християнството.

 

Коментари

Новини Варна