IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Крими
19:46 | 10 декември 2014
Обновен: 23:15 | 19 април 2024

Отчетоха 40 случая на отвличане на дете от родител

Тази практика зачестява в последните 6 години, признаха от МП

По материала работи: Лиляна Трънкова
Отчетоха 40 случая на отвличане на дете от родител

Случаите на родителските отвличания зачестяват през последните шест години. Това съобщиха експерти от Министерството на правосъдието при откриването на Информационна кампания за международното осиновяване, родителските права и мерките за закрила на деца в рамките на Европейския съюз, цитирани от БТА.

Това са случаите, в които единият от родителите, без съгласието на другия, се прехвърли с детето си от държавата, в която живее в друга, обясни Елина Георгиева от министерството.

Тези случаи представляват тежко нарушение на родителските права, посочи Георгиева. Експертите от ведомството дават съвети на родителите какви документи да подадат и какви действия да предприемат, както и да ангажират компетентните органи в съответната държава.

В Министерството на правосъдието през тази година са постъпили 40 молби на родители по подобни казуси. Двадесет и девет от тях идват от други държави, а 11 - от България.

Най-кратко те са решават в рамките на шест месеца, но това към момента не се е случвало у нас, а в други държави от Европейския съюз. Подобни процедури обаче могат да отнемат и повече от година. През настоящата година върнатите деца са шест. Четири от тях са изпратени в чужбина, а две - у нас.

Кампанията беше открита от зам.-министрите на правосъдието Петко Петков и Вергиния Мичева. Тя има за цел да даде отговори на най-често задаваните въпроси от български граждани, избрали да живеят временно или постоянно в други стани-членки на ЕС, във връзка с правата им в областта на семейното право, както и правилата и реда за осиновяване на дете.

 

Коментари

Новини Варна