Варна 16°
fallback
Крими
19:46 | 10 декември 2014
Обновен: 23:27 | 5 май 2024

Отчетоха 40 случая на отвличане на дете от родител

Тази практика зачестява в последните 6 години, признаха от МП

По материала работи: Лиляна Трънкова

Случаите на родителските отвличания зачестяват през последните шест години. Това съобщиха експерти от Министерството на правосъдието при откриването на Информационна кампания за международното осиновяване, родителските права и мерките за закрила на деца в рамките на Европейския съюз, цитирани от БТА.

Това са случаите, в които единият от родителите, без съгласието на другия, се прехвърли с детето си от държавата, в която живее в друга, обясни Елина Георгиева от министерството.

Тези случаи представляват тежко нарушение на родителските права, посочи Георгиева. Експертите от ведомството дават съвети на родителите какви документи да подадат и какви действия да предприемат, както и да ангажират компетентните органи в съответната държава.

В Министерството на правосъдието през тази година са постъпили 40 молби на родители по подобни казуси. Двадесет и девет от тях идват от други държави, а 11 - от България.

Най-кратко те са решават в рамките на шест месеца, но това към момента не се е случвало у нас, а в други държави от Европейския съюз. Подобни процедури обаче могат да отнемат и повече от година. През настоящата година върнатите деца са шест. Четири от тях са изпратени в чужбина, а две - у нас.

Кампанията беше открита от зам.-министрите на правосъдието Петко Петков и Вергиния Мичева. Тя има за цел да даде отговори на най-често задаваните въпроси от български граждани, избрали да живеят временно или постоянно в други стани-членки на ЕС, във връзка с правата им в областта на семейното право, както и правилата и реда за осиновяване на дете.

 

Автор на статията:
Лиляна Трънкова
0 коментара
fallback
fallback