IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
21:44 | 16 февруари 2015
Обновен: 08:50 | 20 април 2024

Агентът от ДАНС избързал с ареста на съдията в Русе

Службиге действали по сигнал за взет рушвет

По материала работи: Борис Проданов
Агентът от ДАНС избързал с ареста на съдията в Русе

Агентът от ДАНС, задържал за корупция съдията от Русе, е избързал с ареста и очакваното предаване на подкупа не се състояло. Това коментираха разследващи. Съдията от Районния съд в крайдунавския град Николай Стефанов бе окован с белезници в събота при спецакция на ДАНС и спецзвеното в Софийската градска прокуратурата за противодействие на престъпления, извършени от магистрати.


Агентите действали по сигнал за взет рушвет, но при обиска на съдията и претърсването в личния му автомобил не били открити никакви пари. Ченгетата от ДАНС пристигнали в Русе още в петък и уговорили операцията. Разговорите били записани със СРС-та, пише "Труд".


Адвокатът, подал сигнала за искания подкуп от съдията, отказа да говори вчера. "Подписал съм декларация, че няма да правя никакви коментари", заяви Свилен Стефанов. В сигнала си обаче защитникът описал, че магистратът му иска пари за конкретно дело. Уговорката била при срещата си със съдия Стефанов адвокатът да му предаде 1000 лв. по предстоящ процес срещу трима непълнолетни за побой и грабеж на 16-годишно момче от 4 февруари т.г. в Русе.


Адвокат Свилен Стефанов твърдял, че съдията искал рушвета, за да уреди подсъдимите с по-леки присъди - пробация. Магистратът обаче имал друга версия. Той заявил пред разследващите, че адвокатът го търсел спешно по телефона и в петък, и в събота преди акцията на ДАНС и настоявал за среща. Звънял му и настоявал непременно да се видят.


Николай Стефанов е в следствения арест в София и предстои във вторник прокуратурата да поиска постоянното му задържане пред Софийския градски съд.


Междувременно ректорът на Русенския университет чл.-кор. Проф. Христо Белоев опроверга информация, че задържаният магистрат е лектор в Юридическия факултет. "От 2013 г. не преподава", заяви ректорът.

Коментари

Новини Варна