IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Крими
10:45 | 16 февруари 2021
Обновен: 18:17 | 14 май 2024

8 институции тупат топката, търсят виновен: Чия е шахтата, убила 16 г. младеж?

Собственик на павилиона е варненска фирма

По материала работи: Ставри Таргов
8 институции тупат топката, търсят виновен: Чия е шахтата, убила 16 г. младеж?

8 институции ще търсят истината за оголения кабел в шахтата на бул. “Иван Гешов”, който уби 16-годишно момче в София, а прокуратурата започна разследване за причиняване на смърт по непредпазливост. Оголеният кабел в шахтата е трябвало да захранва частен павилион в двора на болница “Св. Иван Рилски”, който е бил в две процедури - за узаконяване на временната постройка и за премахването ѝ. От май 2019 г. двете преписки са висящи.

Инцидентът стана в неделя по обяд. Тогава 16-годишният Людмил излязъл с баща си да търсят работа. “Изчистихме едно магазинче, взехме 10 лв. и се прибрахме.

И той вика: “Хайде, татко, да хванем автобус №72, за да може да се приберем”, разказа пред Нова тв бащата на момчето Снежин. И допълни, че на тротоара имало 2 шахти, но били покрити със сняг и не се виждали стърчащи кабели.

Людмил стъпил върху металната рамка на една от тях точно пред болница “Св. Иван Рилски”. Цялата му обувка била мокра, затова токът, идващ от оголения кабел, е протекъл по нея и го е ударил, обясниха за “24 часа” запознати с разследването. Ако само подметката му бе влажна, до тежкия инцидент вероятно нямаше да се стигне, обясниха източниците ни.

Токът преминал
по левия крак на
детето, причинил
изгаряния и по
коляното
и пръстите на ръцете.

От електричеството детето паднало на земята. Успяло само да извика “Татко, татко, татко”, разказа Снежин. “Падна на колене с лице и това му бяха последните думи. Отидох да видя от какво е паднал, защото той е много здрав, няма му нищо и няма никакви болести”, допълни бащата. Когато опитал да вдигне сина си, и него го хванал ток.

В този момент момиче се притекло на помощ на Снежин. “Каза ми: Затваряй му носа и започвай да му духаш в устата, а аз ще му разтрия сърцето”, описа ужаса бащата. “Едно хъркане от него, преобърнати очи и целият посиня. Друго нищо”, завърши той разказа си.

На място бързо пристигнала линейка, която откарала момчето във Военномедицинска академия, където починало в шоковата зала. “Предварителното заключение на медицинските лица сочи, че смъртта е настъпила от остра сърдечносъдова и дихателна недостатъчност”, казаха от прокуратурата.

Търговският обект, свързан с оголения кабел, е на търговско дружество “Дениа 2016” ЕООД, казаха от община “Триадица”, които също започнаха проверка за инцидента.

Собственик на
фирмата от май
2019 г. е Иван
Иванов от Варна

Дъщеря му Светлана обаче е търсила работник за павилиона. “24 часа” потърси фирмата на посочените телефони, но никой не отговаряше.

“Обектът не е функционирал към момента на проверката. Работил е от 2016 г. в двора на болничното заведение. Има преписка за узаконяването на обекта, но и за премахването му. И двете са приключили с искане на информация от областната управа и болничното заведение, заявено от районната администрация през май 2019 г., по което още няма отговор”, съобщиха от район “Триадица”.

От шахтата близо до светофара са изведени два кабела, които са прокарани по оградата до два частни търговски обекта. Първият е на общински терен и е свързан с единия от двата кабела. Въпреки това не функционира и няма схема за поставяне. Другият обект, свързан с оголения кабел, е стопанисваният от “Дениа 2016” в двора на болницата.

По първоначални данни четири от петте търговски обекта в района на инцидента са били захранени с електричество от кабел, прокаран под бул. “Акад. Иван Гешов” и след булеварда - чрез въздушно прокарване, съобразено с предписанията на електроразпределителното дружество, по светофарен стълб, който днес не е наличен. Проверката показва, че при премахването на този стълб

през 2018 г. е
била извършена
и манипулация
на кабелите към
търговските
обекти,

прокарани по настоящото трасе, обясниха още от район “Триадица”. Изпратени са писма до 8 институции, които ще разследват казуса - Софийска градска прокуратура, ЧЕЗ, МБАЛ “Св. Иван Рилски” ЕАД, министъра на здравеопазването, областната управа на София, СДВР, “Улично осветление” ЕАД и дирекция “Управление и анализ на трафика” към Столичната община, с молба за съдействие.

“Има съмнения за неправомерни действия. Говорим за оголен кабел в шахта. Някой е пипал там”, каза по-рано зам.-кметът на район “Триадица” Христо Вълчанов. Той бе категоричен, че един от кабелите няма разрешение, защото той се намира на територията на болницата.

ЧЕЗ не е собственик на шахтата и няма кабели в нея, съобщиха от електроразпределителното дружество, след като са направили проверка по случая. Мрежата с ниско напрежение на компанията преминавала от другата страна на булеварда.

През 2011 г. в “ЧЕЗ Разпределение” е постъпило искане за присъединяване на павилион, който е със статут на преместваем обект. Точката на присъединяване е най-близкото възможно място от мрежата на дружеството, където се монтира и електромерът.

Съгласно Закона за енергетиката съоръженията след електромера се изграждат от клиента и са негова собственост, казват от ЧЕЗ. Ангажимент на клиента е и поддръжката на съответните съоръжения.

Собственикът на обекта е декларирал, че електрическите инсталации след точката на измерване съответстват на изискванията за безопасност и техническите норми.

От ЧЕЗ казват още, че ще окажат пълно съдействие на разследването и ще предоставят всякаква необходима информация.

Болница “Св. Иван Рилски”: Трафопостовете ни са във вътрешния двор

В понеделник здравният министър проф. Костадин Ангелов нареди спешна проверка заради публикации, че кабелите са в търговски обект в двора на болница “Св. Иван Рилски”. Още същия ден от лечебното заведение изпратиха доклад на министъра, който го публикува.

“Не разполагаме с конкретна информация, освен публикациите в пресата. Електрозахранването ни се извършва от два трафопоста, които се намират на територията на болничния комплекс – във вътрешния двор на Инфекциозната болница и в сутерена на сградата на Националния център по обществено здраве и анализи. УМБАЛ “Св. Иван Рилски” няма касателство към други източници на електрозахранване”, пише в доклада.

Коментари

Новини Варна