IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Крими
11:39 | 20 февруари 2021
Обновен: 12:01 | 24 април 2024

Българин от сирийски произход отива на съд за тероризъм

Обвиняемият беше задържан на 1 юли миналата година в Бургас при съвместна операция на ДАНС и ГДБОП

По материала работи: Ставри Таргов
Българин от сирийски произход отива на съд за тероризъм

Снимка prb.bg

Специализираната прокуратура предаде на съд българина от сирийски произход, който беше арестуван миналото лято заради участие в бойни действия на страната на джихадистки групировки.

В Специализирания наказателен съд е внесен обвинителен акт срещу лицето с инициали М.А., което е с българско и сирийско гражданство.

В периода от 28 август 2017 г. до 26 септември 2019 г. той пет пъти е напускал страната през граничния пункт „Малко Търново на път за Сирия . Обвиняемият беше задържан на 1 юли миналата година в Бургас при съвместна операция на ДАНС и ГДБОП.

При обиските бяха иззети голям брой веществени доказателства, сред тях и снимки и видеоматериали, на които е заснет в бойна обстановка с униформа и оръжия в ръце.

В хода на разследването е доказано, че към идеите на джихадизма М.А. е бил привлечен от своя баща - сириец, който е участвал в ислямистки групировки.

На територията на арабската държава лицето се е включвало най-често в действия на групировката „Джабхат ал - Шамия“ в областта Алепо.

Обвиняемият М.А. в момента е с мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна