IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
09:15 | 9 април 2021
Обновен: 00:55 | 25 април 2024

Килърът на Дрокополов заснет от камера: От 2 метра стреля два пъти в главата му

Той бил изключително бърз и точен

По материала работи: Ставри Таргов
Килърът на Дрокополов заснет от камера: От 2 метра стреля два пъти в главата му

Снимка "24 часа"

Разстреляният във вторник Николай Дракополов е пускал жалби до полицията в последните години, че е изнудван и заплашван, научи “24 часа”. Повечето са били прекратени заради липса на достатъчно данни за престъпление.

Първата е от 2015 г. Тогава освен за изнудване Дракополов пуснал сигнал, че са откраднали портфейла му. И двете разследвания са прекратени. В последната година посочил, че искат да го убият.

Разказал, че чувства страх за живота си и мисли, че го следят. Мъжът обаче не е бил конкретен в показанията си и не е насочил разследващите откъде могат да идват подобни заплахи. Преписката е присъединена към материалите за убийството му.

Физическият убиец е заснет от няколко камери в района на кръстовището на околовръстното и бул. “Симеоновско шосе”. Най-вероятно стрелецът е дебнел под надлеза 46-годишният мъж да си тръгне от автокъща “Антонио ауто”, която се намира веднага след локалното платно в посока “Младост”.

Знаел е, че Николай ще обърне джипа си на кръговото на “Ринг мол” и ще се върне по околовръстното в посока центъра. Извървял е спокойно разстоянието от около 10 метра под надлеза и е изчакал мерцедеса да се върне на кръстовището и да го хване червен светофар за завой към кв. “Лозенец”.

Заради късния час - минути след 20 ч, а и обичайното присъствие на просяци на кръстовището, никой не е обърнал внимание на дебнещия убиец. Той бил изключително бърз и точен - стрелял е 2 пъти в главата на Дракополов от около 2 метра.

Куршумите попадат в лявото му слепоочие и не излизат от главата. Затова 11-годишният син на приятелката му Димитрина не е пострадал, макар че се е возил на предната седалка. Детето още не е разпитано, с него ще работят психолози, които внимателно да вземат показания от момчето, без допълнително да го травмират.

Веднага, след като сигналът за убийството е подаден, на място пристигат криминалисти, които започват да работят по горещи следи. Намират 2-те гилзи, най-вероятно изстреляни от “Макаров”. Свалят се и записи от камери в района.

Засега разследващите не казват дали самото убийство е заснето. По данни на “24 часа” обаче има записан силует на вероятния убиец, докато той се е оттеглял. Наемникът бил с тъмен суитшърт и качулка, но от записите не става ясно дали е черен, или тъмносив. Мъжът избягал в посока “Младост” през полетата, където няма записващи устройства.

Разследващите търсят други камери, които може да са го засекли на различно място и да дадат по-чист образ. От предполагаемия маршрут на оттеглянето са иззети трасологични следи. Целта е да се разбере какъв модел, марка и номер са обувките на килъра. Под надлеза пък са открити угарки и кутия цигари, за които не е сигурно дали са на стрелеца.

Въпреки че се е движил със скъпи коли, които са се продавали и в автокъщата му на околовръстното шосе в София, Николай Дракополов е имал и дългове. Както “24 часа” разкри в сряда, мобилни оператори са търсили пари от него за неплатени сметки, както и бизнесдама на 40 г. по неуредена сделка. Жертвата е от Ловеч, където е и единственият имот на негово име. Той също е под запор.

На постоянния му адрес, който е регистрирал в МВР, живеят други хора и обитателите на входа не го познават. Пазачът на автокъща “Антонио ауто” не пожела да разговаря с екип на “24 часа”. Фирмата, която официално е собственик на бизнеса, се води на приятелката му Димитрина.

Със същия предмет на дейност в миналото са били регистрирани фирми на името на бившата му съпруга, с която са разведени отдавна. Николай Дракополов няма дружества на свое име.

МВР и прокуратурата продължават да работят по няколко версии за убийството, включително и за конфликта му с бизнесмени от автомобилния бранш. За жертвата се знае, че е участвал в схема за внос на скъпи коли, с която се е избягвало плащане на ДДС, като возилата са прехвърляни през няколко дружества, преди да бъдат продадени на добросъвестни купувачи.

Картата на Международната полицейска организация, която е имал застреляният Николай Дракополов, често се ползва за респект пред бизнес партньори или при полицейски проверки от униформени на ниски нива, научи “24 часа”. Тази неправителствена организация е със седалище в Милано. Основана е от сръбския депутат Илия Животич.

В сайта на МПО е бил публикуван и сертификат на Дракополов, който го представя като експерт по сигурността. Данните от него съвпадат с рождената му дата и няма съмнение, че е той. Картата на организацията е издадена на 7 март т.г. и е валидна до март 2022 г., но вече се открива само в кеша на страницата.

Той е от 12 март и не става ясно защо информацията за членството на Дракополов е свалена. Мъжът е представен като експерт по сигурността с ранг “офицер второ ниво”. Той е бил член на организацията поне от март 2020 г., се разбира от сайта archive.org. Той пази копие от страницата на МПО от 25 септември 2020 г. Не е ясно защо и тази информация е била свалена.

МПО не е свързана с МВР, нито с други служби за сигурност по света. За членство в нея няма изисквания кандидатите да са бивши или настоящи служители на реда, какъвто Николай Дракополов никога не е бил. Достатъчно е кандидатът да има навършени 20 г. и да е неосъждан за умишлено престъпление.

Организацията има офиси в Италия, Франция, Сърбия, Черна гора, Швейцария, Лихтенщайн, Белгия, Румъния и Гърция. В България представител е Николай Керопов от Варна. Той не пожела да разговаря с репортер на “24 часа”.

Според информацията на сайта им МПО се занимава с организация на семинари и уебинари в партньорство с други НПО-та в сферата на сигурността. За завършването на всеки курс се получава сертификат, който се изпраща по пощата.

Коментари

Новини Варна