IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Крими
10:15 | 30 април 2021
Обновен: 16:11 | 25 април 2024

Трафиканти тъпчат мигранти в катафалки, линейки… да не ги лови МВР-то

Престъпниците стават все по-изобретателни, за да избегнат задържане

По материала работи: Ставри Таргов
Трафиканти тъпчат мигранти в катафалки, линейки… да не ги лови МВР-то

Трафиканти возят бежанци във фалшиви катафалки и линейки. Целта е да не ги спират полицаи. Това разказаха гранични полицаи, пише в днешния си брой в. "Телеграф", като се позовава на източници от Гранична полиция.

Само преди седмица двама каналджии бяха закопчани зрелищно на моста над река Караагач край Китен с микробус, който имитираше инкасо на охранителна фирма барабар с лепенки-менте, а водачът и спътникът му дори били облечени като охранители.

„Престъпниците стават все по-изобретателни, за да избегнат задържане. Знаят, че никой няма да посегне на катафалка, линейка, инкасо, затова ги вкарват в бизнеса. Въпреки прикритието обаче, си вършим работата и ги хващаме“, допълниха от Гранична полиция.

Схемите

Бежанците влизали най-често у нас на групи от по 10-15 души през зелена граница. От браздата ги поемали български трафиканти, които отговарял за настаняването им някъде в покрайнините на София, изхранването им, както и за транспортирането им до браздата със Сърбия.

Там вече ги чакал друг отговорник. „Характерното от няколко месеца насам е, че бизнеса е разбит на по-малки сегменти - например в един канал може да има няколко души от българска страна. Единият отговаря за посрещането и прекарването до София или околните градове, друг търси места за преспиване, трети ги товари и ги кара към границата. Плащането обаче става наведнъж и после се разпределя по веригата“, коментираха разследващи от Гранична полиция.

Ментета

Разследващи засекли, че трафиканти все по-често купували бракувани микробуси, както и вехти линейки с отпаднала необходимост и катафалки, които траурните агенции не можели да използват. Слагали им по една боя, стягал ги монтьор и ги пускали в употреба. Цената се избивала само за един курс с мигранти.

Граничари обясниха, че самите стикери, с които облепвали бусовете, за да имитират например линейка или инкасо, се купували абсолютно свободно по интернет. „В нета могат да ти направят и доставят по куриер за един ден дори надпис, че са от някоя държавна структура, пласират лампи - сини, оранжеви, всякакви.

Там се продават също полицейски униформи, щапки, аксесоари, до последния детайл. Въпросът е да минават лесно проверките. Надписите обикновено са на английски, които се лепят като стикери по возилата“, обясниха гранични полицаи.

Идентичен беше и случаят от миналата седмица с бронираното инкасо. Там обаче схемата се въртеше от наркотрафикант, който е лежал в затвора в Испания за наркотици. За прикритие беше взел момче на 16 години, което не може да носи наказателна отговорност и вече е станало свидетел срещу бандита.

Тарифи

Тарифата на човек в момента, за да бъде прекаран от границата с Турция до тази със Сърбия, е около 1000 евро, а някои трафиканти взимат и 1200, но ако групата е от 4 - 5 души. Колкото е по-голяма, толкова е по-сериозна и отстъпката. По оператвини данни никой не плаща на ръка в България. Сметките се уреждали от ръководителите на престъпните канали.

За престой в къщи в махали например, бежанците били таксувани по 100 евро, които са заложени в цената за трафика им до браздата. Разплащал се трафикант с местните хора. От известно време обаче най-голям хит в укриването станали запустелите военни казарми и поделения.

Укрития

„Причината да ги избират е, че от една страна казармите са почти винаги извън населените места. Достъпът до тях не е чак толкова лесен, няма човекопоток. И в тях на никого не му хрумва да ходи.

Бежанците спят в подобни места по една, максимум две нощи и след това потеглят към Сърбия, за да стигнат целта си в Западна Европа“, обясниха криминалисти. Последно беше ударена група, която се криеше в бивше поделение край Нови Хан, пише "Монитор".

Коментари

Новини Варна