IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
10:15 | 8 юни 2021
Обновен: 02:46 | 20 април 2024

Свидетел на ада до Микре: БВМ-то изпреварваше... Нарочно ли се удари?

Съвсем спокойно можеше да няма никаква катастрофа, ако БМВ-то се беше се прибрало зад мен, разказва свидетел

По материала работи: Ставри Таргов
Свидетел на ада до Микре: БВМ-то изпреварваше... Нарочно ли се удари?

Иво Мукански

Неправилно изпреварване с висока скорост е най-вероятната причина за катастрофата край село Микре на пътя София-Варна. При инцидента загинаха петима души, един пострада тежко, състоянието му остава критично. Пряк свидетел на катастрофата става трикратният златен медалист на републикански първенства по карате Иво Мукански.

В неделя преди обед Иво Мукански и съпругата му се прибират към София от почивката си през уикенда. След село Микре на прав участък с над 100 км в час ги изпреварва автомобил, който секунди след това се удря челно в движещата се лека кола в насрещното.

"Съвсем спокойно можеше да няма никаква катастрофа, ако БМВ-то се беше се прибрало зад мен. На около 200 метра зад мен имаше две коли. В следващия момент погледнах огледалото и видях въпросното БМВ, че изпреварва тези коли.

В първия момент си помислих, че ще се прибере зад мен, 200 метра разстояние имаше между мен и задните коли. Той можеше да се прибере зад мен и да пропусне насрещно движещите се.

Той не го направи, а продължи да ускорява. Отстрани изглеждаше, че все едно нарочно се удари в насрещната кола. В следващия момент дъжд и стъкла, и пластмаса, и течност върху моята кола", сподели Иво Мукански.

Според експерта по пътна безопасност Диана Русинова въпреки че на пръв поглед участъкът край Микре, изглежда добре, всъщност крие много рискове за пътната безопасност.

"Пътните знаци не са закрепени, на места дори са погрешно поставени. Този участък има проблеми с отводняването, с почистването на растителността и ако тук изглежда, че тревата е орязана, то нагоре се вижда, че има проблем.

Вчерашния инцидент го отдавам на факта, че двамата водачи са били млади и неопитни, което е довело до това – карайки с несъобразена или с превишена скорост, просто не са могли да преценят дистанцията. За мен това най-вероятно се е случило, за да настъпи пътният инцидент", коментира Русинова.

Участъкът края Микре стана печално известен като "отсечката на смъртта" заради честите инциденти в района. За последните години жертвите вече са 23, а петиция в интернет призовава хората да се включат към искането за регулиране на скоростта в участъка.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Димитър Стойчев ( преди 2 години )
защо започвате да намесвате човека "защо не бил намалил" и всякакви дивотии сякаш едва ли не той е причината за случката. Виновен ли е изпреварвания че изпреварващия не е преценил правилно ситуацията? Виновен ли е движещия се по лентата си когато някой решава че ще изпревари и навлиза в неговата лента срещу него? Въпросите са риторични, не искам да ми давате отговори, запазете си ги за вас. Когато някой тръгне срещу вас да изпреварва няма да мислите да защитавате изпреварващия.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 3
Бозо Космев ( преди 2 години )
Ами катое печално известен участъка, слагате 2-3 легнали полицая и се оправя. Говорим за третия свят, ама в Кайро, където всички шосета са прави, вироки, има легнали полицаи на всеки 100 метра.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 2 rate up comment 5
в ( преди 2 години )
при положение, че е имало толкова време за реакция на всички водачи в ситуацията е изумително, че единия не е намалил и мръднал в дясно, насрещния максимално в ляво и все пак дори да има удар да не е тотално челно между две насрещно движещи се коли.. тия са били таланти всичките замесени
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 4
Пешо ( преди 2 години )
А ти какво направи " колега" за да мине изпреварването или и ти се състезава и не го пусна!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 16 rate up comment 7
Ужас без край ( преди 2 години )
Какви знаци какви пет леване четете ли?Карат и не четат никакви знацилипсва им възпитание и респект на всички *** които се мислят за безсмъртни това е!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 9
каруцар ( преди 2 години )
И ко му е неуместното на смО таааа няк!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
каруцар ( преди 2 години )
Верно, че тоо с бемевето е ***, *** и медалиста можеше да понамали, ако го е гледал от толкова време .........
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 9 rate up comment 7
Новини Варна