IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Крими
19:18 | 1 май 2015
Обновен: 12:54 | 17 април 2024

Спекула с агнета за Гергьовден?

От 6 лв. при производителя месото скача на 15 лв. в магазина

По материала работи: Борис Проданов
Спекула с агнета за Гергьовден?

На цена от 6 лв. се продава килограм живо агне от производителите, в магазините варира до 15 лв. за килограм готово месо. Това каза Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България, пред Фокус”.


„Производителите на живи агнета тази година, в сравнение с годините назад, можем да кажем, че успяхме да защитим една цена и преди Великден, и сега за Гергьовден. В момента агнешкото от нас, от самите производители и ферми се продава на цена от 6 лв. за килограм живо месо”, обясни Синапов.


Той допълни, че самите производители нямат ангажимент към търговците от магазинната мрежа, защото не могат да контролират цените на месото там.


„Това, което прави впечатление е, че и те не смеят вече да слагат голяма надценка - говоря само за българските агнета, за вносните нещата са извън контрол и нямаме информация. В магазинната мрежа цената за закланите агнета варира около 14 - 15 лв. за килограм готово месо”, уточни Бойко Синапов.


„Търговците слагат доста голяма надценка, но това не е ангажимент на нас, производителите. При нас, след като цената на живо тегло агне продадено от ферма е 6 лв., логично е цената в търговската мрежа да бъде не по-скъпа от 13 лева”, каза Синапов.

Коментари

Новини Варна