IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
09:30 | 5 септември 2021
Обновен: 23:26 | 25 април 2024

Задържаният за заплахата към Ива Митева - лъжец, крадец и измамник

Прокуратурата му повдигна обвинение

По материала работи: Ставри Таргов
Задържаният за заплахата към Ива Митева - лъжец, крадец и измамник

Прокуратурата повдигна обвинение на мъжа, заплашил с убийство председателя на Народното събрание Ива Митева. Става дума за 26-годишния Любомир Яков - криминално проявен, с условна присъда за телефонен тероризъм.

Любомир Яков е задържан снощи в Стара Загора. Арестът е извършен от служители на ГДБОП и отдел "Киберсигурност към МВР". Младежът е изпратил заплашителния имейл от градинката пред ЖП гарата в Стара Загора.

През 2020 г. Яков е осъден условно с обвинение в телефонен тероризъм. Тогава той заплашил да взриви автогарата в Пловдив. Телефонните обаждания тогава са подадени пак от Стара Загора.

През 2019 г. в Пловдив участва в измама. Любомир пуска постове чрез различни профили в социалните мрежи, като представя себе си за сираче и моли да му се помогне финансово.

Той е задържан и за хулиганство - разбиване предното стъкло на ТИР след скандал с водача.

Любомир не се задържа дълго никъде, разказва през сълзи 78-годишната му баба Ганка Якова. Възрастната жена живее сама в къщата си в село Красново. Казва, че внукът й винаги идвал при нея без предупреждение. Отново се появил преди десет дни.

Два месеца го няма, дойде, опрах го, почистих му, сготвих му, нахраних го. Седя десет дена, ето го пак изчезна. Дойде като прасе, разказва Ганка.
Любомир е напуснал къщата на баба си в ранните сутрешни часове в четвъртък.

Ей там, отворил е прозорецът, скокнал от там, защото аз сега си заключвам вратата, страх ме е да изляза, аз го усетих през нощта, че нещо е намислил, ама не смея да изляза, защото ще ме бутне. Не знам какво да ви кажа, вече нямам думи. Майка му почина, баща му го няма 25 години и не иска да се оправи и това е. Не може.

Бащата на Любомир е напуснал семейството, за да работи в Гърция и от години от него няма информация. Майката, която е била учителка, е отгледала сама Любомир и сестра му в Стара Загора, но е починала преди 6 години. Според чичото на Любомир, това е причината той да се промени и да не завърши средно образование.

Като малък ви казах, че беше пълен отличник. До 13-14- годишна възраст, докато майка му беше жива. Те си го гледаха баба му и дядо му в село. И много общителен, услужлив, много добронамерено момче беше. И чакаше да навърши 18 години, за да тръгне да търси баща си в Гърция, разказва Ненчо Яков.

Роднините на Любомир казват, че той отказвал да работи и се издържал от кражби и просия.

Спира на автостоп коли. И се представя, че е сирак, за да може да го съжаляват. Даже мисля, че преди години го бяха задържали за тази работа, казва чичото.

Краде, много краде. Ако влезе вътре взима, взима пари, пипа, краде, краде много. Нова брава сложих, нова врата, да може да не влиза, ама той си намира начин, дойде и като почне да реве, нали знаеш бабите, ще го прибера, какво да го правя, той ми идва вечер, когато вече не мога да го изгоня, но този път съм решила, че ще го гоня, няма да го държа тук, казва Ганка.

Ганка Якова споделя още, че напоследък внукът й пиел много и отказвал работа.

Хората в Красново казват, че Любомир е умен, но се е променил след смъртта на майка си. Спомнят си също, че обичал да чете книги и закони, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна