IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Крими
15:45 | 24 септември 2021
Обновен: 11:38 | 15 март 2024

Прокуратурата погна иманяри в Силистренско

В домовете им са намерени различни старинни ценности

По материала работи: Ставри Таргов
Прокуратурата погна иманяри в Силистренско

Окръжна прокуратура – Силистра, ръководи три досъдебни производства по чл. 278, ал. 6 от НК и по чл. 277а, ал. 7 от НК във връзка с намерени археологически обекти, неидентифицирани и регистрирани по съответния ред, и устройства, приспособени за търсенето и намирането на такива обекти.

Специализираната операция е проведена от служители от Гранично полицейско управление – Силистра в периода 14 – 23 септември 2021 година. Претърсени са различни адреси и са намерени множество предмети, представляващи културно – исторически ценности.

В имот в село Черник, община Дулово, са намерени металдетектор, монета от жълт метал, 7 монети от различен метал с видимо старинен вид, с патина и пръст върху тях, 2 апликации и 2 върха на стрели с различна големина и форма. При претърсване в друг имот в село Скала е иззет още един металдетектор, 8 монети от различен метал, с различна големина и форма, старинен пръстен и 11 други предмета - апликации, археологически фрагменти.

В дома на мъж от с. Боил са намерени 7 монети със старинен вид и патина по тях, керамична лула и каменна фигура с видимо старинен вид, както и други старинни предмети.

На брифинг, провел се днес, Ивелин Чафаланов – заместник - окръжен прокурор, разясни, че работата по случаите продължава активно под ръководството и наблюдението на Окръжна прокуратура – Силистра. Той допълни, че предстои да бъдат извършени редица експертизи на намерените археологически обекти.

В заключение прокурор Чафаланов информира присъстващите, че са установени лицата, намерили и съхранявали нерегламентирано културно – историческите находки.

Коментари

Новини Варна