IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Крими
10:15 | 6 октомври 2021
Обновен: 03:09 | 20 април 2024

Украинецът Брендо не се е отказвал от БГ гражданството си. Ами сега?

Казусът се заплита

По материала работи: Ставри Таргов
Украинецът Брендо не се е отказвал от БГ гражданството си. Ами сега?

Българин съм, твърди Евелин Банев-Брендо в молбата си до Софийския градски съд да приеме за изпълнение присъдите му от Италия и Румъния, за да ги излежи в затвора у нас. Това научи “24 часа” от два независими източника, запознати с делото.

Брендо заявява, че е български гражданин, дни след ареста му в Украйна на 6 септември т.г. На 14 септември в Министерството на правосъдието у нас е постъпила молба от главния прокурор за екстрадирането му. Тя е препратена в Украйна още на 16 септември. Тогава Брендо все още е задържан.

По-късно стана ясно, че съдът в Киев е отказал да го екстрадира у нас, защото е украинец, а конституцията там забранява предаването на техни граждани.

Законът в Украйна забранява двойното гражданство, което е в пълен разрез с декларираното от Брендо пред Софийския градски съд чрез прокуратурата и информацията, която Министерството на правосъдието предостави на “24 часа”.

“Лицето не е подавало заявление за отказ от българско гражданство и не е имало процедура за освобождаването му от такова” - това отговориха от министерството на правосъдието на запитване на “24 часа”.

Така казусът с гражданството и екстрадирането на Брендо се заплита още повече.

Молбата на арестувания Банев е пристигнала до съда чрез Върховната касационна прокуратура, какъвто е законовият ред.

Български гражданин съм. Живея постоянно в България и със семейството ми сме трайно установени тук. Признаването на присъдите от Италия и Румъния за изпълнение в България ще помогне за социалната ми реинтеграция, написал Брендо в молбата си до съда. Посочил и българския си ЕГН по лична карта.

Магистратите разгледаха молбата му на 20 септември и му отказаха. По това време Брендо още е бил в ареста в Киев. Решението на съда в Украйна да го пусне на свобода с аргумента, че е техен гражданин, е от 22 септември.

Според съда в Киев украинският паспорт на Евелин Банев е издаден още на 16 декември 2015 г. По това време Брендо е подсъдим по делото за пране на пари у нас. Процесът е на втора инстанция в Апелативния съд. Тогава известният като кокаиновия крал е с мярка за неотклонение подписка, но има забрана за напускане на страната. Брендо обаче успява да избяга от България.

Към края на 2015 г. той има присъда на първа инстанция и в Италия за трафик на кокаин с наказание 20 г. затвор, което е потвърдено 2 г. по-късно. Освен това Румъния го издирва с Интерпол заради присъда, отново на първа инстанция, от 10 г. и 6 месеца решетки.

През това време Банев беше в България, явяваше се на делото срещу него, ходеше без охрана и дори написа книгата “Съзирам душата на България”. Вдъхновението за творбата му дошло, докато лежал в италианския арест от пролетта на 2012 до лятото на 2013 г.

Брендо е страна и по друго висящо дело в България. То е гражданско с ищец Антикорупционната комисия и ответници Банев, дъщеря му Александра, бившата му съпруга Моника, брат му Симо Карайчев и дружество, което преди е било собственост на Брендо, а сега е на бившата му съпруга.

Искът на КПКОНПИ е за отнемане на имущество за 21 млн. лв. Делото се води от 2018 г. По него ответна страна е българският гражданин Евелин Банев и са внесени молби от негово име с данните му от българския документ за самоличност. Деловодната система на Софийския градски съд разкрива, че последните молби от Брендо по делото на КПКОНПИ срещу него са от началото и края на юли т.г.

“24 часа” очаква отговори по казуса и от посолството на Украйна в България заради странния случай, при който държавата признава Брендо само за техен гражданин, но пред официалните институции у нас той продължава да се представя за българин, а и не е подавал молба за отказ от гражданство.

Коментари

Новини Варна