IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Крими
17:51 | 7 май 2015
Обновен: 09:16 | 24 април 2024

Прокуратурата обвини Владимира Янева

Бившият председател на Софийски градски съд извършила престъпление по служба

По материала работи: Борис Проданов
Прокуратурата обвини Владимира Янева

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняема Владимира Янева, бивш председател на Софийски градски съд, за продължавано престъпление по служба, съобщиха от прокуратурата.


Янева е обвинена за това, че в периода от 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства (СРС) в нарушение на Закона за СРС. Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система (ЦПР), без същата да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления. Разрешенията са за използване на всички способи, предвидени в ЗСРС, без да е възможно прилагането им по отношение на информационна система.


Не са били спазени и изискванията на закона за мотивиране на исканията за използване на СРС и в нарушение на максималните срокове за прилагане на СРС.


Законът предвижда наказание от 1 г. до 5 г. лишаване от свобода и глоба до 5000 лв. По отношение на Владимира Янева е взета мярка за неотклонение "подписка".

Коментари

Новини Варна