IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Крими
09:30 | 10 декември 2021
Обновен: 09:00 | 18 април 2024

53-те млн. за "Хемус" прехвърляни, теглени кеш, диплени в чували... Къде са?

По време на разследването са разпитани над 40 души

По материала работи: Ставри Таргов
53-те млн. за "Хемус" прехвърляни, теглени кеш, диплени в чували... Къде са?

Борислав Колев, обвинен в данъчни измами с милионите от АМ "Хемус", остава под "домашен арест". Това реши Софийският градски съд. Какви са мотивите на прокуратурата и на съда?

Малко след 15:00 часа вчера Борислав Колев влезе в съдебната зала. На 43 години и с три деца, бивш данъчен и бивш съдия по футзал. Последно работил като организатор в строителна фирма. Днес обвиняем за прането на 53 млн. лв. от строителството на АМ "Хемус".

От МВР още преди месец разкриват схемата - парите за изграждането на лот 5 са прехвърляни през няколко фирми, докато стигнат до подставени лица и след това са теглени в кеш. Поставяни са в чували и изнасяни в чужбина. Според адвоката на Колев - Христо Ботев, обаче, престъпление няма.

"По делото има едни хора, които са казали, че едни пари са взети. За да се изперат парите, нали трябва да има престъпление преди това. Кое е престъплението? Че държавата е дала едни пари на едни фирми да работят нещо?", попита Христо Ботев.

По време на разследването са разпитани над 40 души. Сред тях и собствениците на последните във веригата 5 фирми. Те разкрили, че предавали милионите на Борислав Колев.

"Не са видели какво има в саковете, ако въобще има сакове. Аз казах колко е безумно да изтеглиш 2 млн. от една банка и никой да не те гледа какво правиш, къде ги носиш", подчерта адвокатът на Колев.

За министъра на регионалното развитие е трябвало парите да останат в дружествата.

"Много се надявам този случай да касае само една от тези фирми, останалите пари, които са разплатени по другите фирми, да се съхраняват от фирмите и да се използват по предназначение", коментира служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна