IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Крими
11:00 | 11 февруари 2022
Обновен: 22:49 | 24 април 2024

Разследват подслушване на български граждани с израелски софтуер

Целта на проверката - дали се шпионират журналисти, политици и граждански активисти

По материала работи: Ставри Таргов
Разследват подслушване на български граждани с израелски софтуер

Софийската градска прокуратура обяви, че извършва проверка за евентуално неправомерно използване на софтуер "Pegasus" в държавни структури с цел нерегламентирано подслушване на български граждани.

От Темида допълват, че в хода на проверката прокурор в СГП незабавно е изискал информация от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) прилаган ли е в държавни структури продуктът на израелската технологична компания NGO Group "Pegasus", както и извършвана ли е проверка на процедурите за използване и прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на конкретни граждани, включваща същия продукт.

Сходна информация е изискана от ДАНС, ДАТО и други.

В хода на проверката ще бъде изяснено продаван ли е и предоставян ли е у нас софтуер "Pegasus" и евентуално къде е реализиран той.

Още в средата на миналата година международно медийно разследване разкри как тайни служби по света шпионират журналисти, политици и граждански активисти, използвайки програмата на компанията, която би трябвало да се използва за проследяване на терористи и криминални групи.

Разкритията, че клиенти на израелската компанията "NSO Group" са шпионирали журналисти, активисти и политици, предизвика политически скандали по целия свят.

Според разследването, в което участват журналисти от "Гардиън", "Вашингтон пост", "Монд" и други световни медии, софтуерът е бил използван неправомерно в 10 страни - Азербайджан, Бахрейн, Индия, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства плюс Унгария - единствената в ЕС, която го е прилагала.

Програмата "Pegasus" може да включи камерата или микрофона на телефона и да открадне данни от него, без собственикът да разбере.

Тогава доклад на кредитната компания "Мудис", цитиран от вестник "Аарец", обяви, че компанията има офиси в Израел, Кипър и България с общо 750 служители, съобщава glasnews.bg.

Коментари

Новини Варна