IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Крими
10:00 | 12 април 2022
Обновен: 11:27 | 29 март 2024

2816 жени, 935 деца и 380 мъже – бити. Насилниците влизат в регистър

Така съдът ще може да се ориентира по-добре, когато трябва да вземе решение

По материала работи: Ставри Таргов
2816 жени, 935 деца и 380 мъже – бити. Насилниците влизат в регистър

В България за първи път ще бъде създаден общ регистър на издадените от съдилищата заповеди за защита, в който ще фигурират и имената на домашните насилници. Така съдът ще може да се ориентира дали даден човек вече фигурира в този списък и като рецидивист да му наложи по-тежко наказание, ако се е провинил.

Това предвижда проектът на Закона за изменение и допълнение на сега действащия Закон за защита от домашното насилие, който до дни ще бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет.

С промените "ще се разшири обхватът на закона и ще се гарантира задължението на държавата да провежда последователна държавна политика в областта на домашното насилие чрез координиране, прилагане и оценка на политиките и мерките за предотвратяване на домашното насилие".

Това обясни Десислава Гайдарова, главен секретар на Министерството на правосъдието и ръководител на Програмния оператор на Програма "Правосъдие", по време на кръгла маса на тема "Ролята на правната помощ за координирането на защитата на жертвите от домашно насилие", която се проведе в Стара Загора.

Тя допълни, че промените ще дадат възможност да се създаде Национална комисия за превенция и защита от домашно насилие като специализиран и постоянно действащ колегиален орган за осъществяване и подкрепа от домашно насилие. По време на срещата беше обсъдено създаване на Пилотен координационен механизъм в защита на жертви на домашно насилие и насилие по полов признак в област Стара Загора.

През изминалата година от домашно насилие в България са пострадали 380 мъже, 2816 жени и 935 деца, а са били издадени над 3200 заповеди за защита на жертвите. Общият брой на проведените безплатни правни консултации по проекта "Подобряване на достъпа до правосъдие на лица, живеещи под прага на бедност със специален фокус върху жени, деца и ромската общност" в област Стара Загора през 2021 година е над 460. Десет на сто от проведените консултации са за насилие над личността, а повече от половината са свързани с казуси по отношение на деца - упражняване на родителски права и издръжка.

Участие в дискусията взеха още Наталия Илиева, председател на Националното бюро по правна помощ и представители на Дирекцията "Социално подпомагане", Регионална здравна инспекция, Областната дирекция на МВР, Районна прокуратура-Стара Загора, Районен съд-Стара Загора, Кризисен център "Самаряни", ромски медиатор, социален работник от УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" и адвокати.

Междувременно ръст на домашното насилие отчетоха и от Софийската районна прокуратура, пише Dnes.dir.bg.

Коментари

cooбщaем Вам о том, ( преди 1 година )
Вниманиe! Ваши сpедства зaрезepвupовaны на oгрaнuчeннoe вpемя! Вы мoжeте вce yпyстuть .. обязaтeльнo пеpeйтu зa&#
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна