IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
09:00 | 29 април 2022
Обновен: 20:34 | 19 април 2024

Цъфна КАТ схема: 200 тира с изгодни регистрации срещу рушвети

Спестяват от застраховки

По материала работи: Ставри Таргов
Цъфна КАТ схема: 200 тира с изгодни регистрации срещу рушвети

Любка Маринова, бивш говорител на КАТ-София

„При схемата с измами влекачите са регистрирани като специални автомобили, за да плащат наполовина застрахователна полица, което е донесло щети за над половин милион лева на година”. Това обясни експертът по пътна безопасност Любка Маринова, бивш говорител на КАТ-София.

Както писа „Труд”, в сряда от МВР обявиха за две разкрити далавери. Първата е в сектора за регистрации на КАТ-София, а втората - в единния център за обработка на глобите в Дирекция на полицията, където срещу рушвети 20 служители са изтривали и анулирани електронни фишове. Говори се, че сред тях бил и бивш полицай на годината.

Близо 200 ТИР-а са получили в последните години талони от софийския КАТ, в които пише, че са специални автомобили. Така годишната им задължителна застраховката от 3900 лв. спада на 1600 лв., като в случая са ощетени директно застрахователите.

Маринова посочи също, че срещу рушвети са били регистрирани наново автомобили, които вече са били дерегистрирани като „тотал щета” и собствениците им са получили пълни обезщетения.

Повечето разкрития в КАТ-София, са от последните месеци след връщането на комисар Тенчо Тенев. Затова той е бил заплашван от корумпирани катаджии. В негова подкрепа вчера се обявиха над 300 души от „Пътна полиция”, които членуват в Синдикалната федерация на служители на МВР.

Коментари

Новини Варна