IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Крими
21:24 | 18 май 2015
Обновен: 03:51 | 20 април 2024

Словак или чех поставил бомбата в българския автобус

Това не е първият подобен инцидент

По материала работи: Юлиян Атанасов
Словак или чех поставил бомбата в българския автобус

Информация по случая с намерената бомба в автобус с българи ще бъде обменяна само по линия на Европол. Това съобщиха от Министерството на външните работи. От МВнР са изискали информация от българското посолство в Будапеща, но оттам са им отговорили, че с тях не се е свързал никой във връзка със случая. Единствената информация е, че в момента тече разследване на властите в Унгария, като тепърва предстои изясняване на случая.
Словак или чех е поставил бомбата в българския автобус, пътуващ от Прага за Варна. Такова мнение изрази собственикът на фирмата превозвач Драгомир Петков пред Дарик.
По думите му два часа и половина след като автобусът е тръгнал от Прага е направена почивка в град Бърно, по време на която един от пътниците е изчезнал и не се е качил. Според Петков вероятно именно този човек е оставил бомбата в багажното отделение на автобуса.
Автобусът на българската фирма „Омега груп 84” е тръгнал по разписание от Прага за Варна. В град Бърно спира за планирана почивка, след която се установява, че един от пътниците липсва каза собственикът на фирмата и шофьор на автобуса Драгомир Петков.
„След почивката установихме, че пътниците са с един по-малко. Установихме по билетите кой е, по името смятаме, че или е словак, или е чех. Не го намерихме и тръгнахме за Братислава”, разказа Петков.
Автобусът пътува към Братислава, когато започва да мирише на бензин или друга запалителна течност. „Започна да мирише много силно на бензин, на нещо запалително. В Будапеща слязохме да проверим багажа, единият беше мокър, отворихме го и видяхме бомбата”, заяви той.
„Отдалечихме се от автобуса, дойде полиция, сапьори, районът беше отцепен и я обезвредиха”, посочи Петков. По думите му взривното устройство е било в туба, имало и часовников механизъм.
Драгомир Петков коментира още, че не знае какъв може да бъде мотивът за поставяне на бомба в автобуса. Той обаче настоява за по-строги мерки за сигурност по отношение на превозвания багаж, за да се предотвратят подобни случаи в бъдеще.
Шефът на автогарата във Варна Веселин Михайлов заяви за Дарик, че до момента фирмата „Омега груп 84” е била изрядна.
По думите му обаче това не е първият подобен инцидент. През март в Прага друг автобус на фирмата мистериозно е изгорял и имало предположения, че става дума за умишлен палеж, посочи Михайлов. Той обясни, че единствената конкурентна фирма на „Омега груп 84” по този маршрут е чешката „Орлан” ООД.
Задействани са всички институции в Чехия, Словакия и Унгария, взети са отпечатъци от автобуса и от тубата, в която е било взривното вещество.
Вчера следобед в автобус с български граждани в Будапеща беше открита бомба. Автобусът е пътувал от Прага за Варна, а взривното устройство е било намерено в багаж без пътник.
Всички 34 пътници от автобуса пристигнаха невредими рано тази сутрин в България.

 

Коментари

Новини Варна