IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Крими
13:20 | 11 май 2022
Обновен: 04:05 | 26 март 2024

Зачестяват случаите на нелегален превоз на домашни любимци към България

В схемата са замесени и ветеринарни лекари

По материала работи: Ставри Таргов
Зачестяват случаите на нелегален превоз на домашни любимци към България

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Българския Ветеринарен Съюз (БВС) обсъдиха на среща проблемите с незаконното транспортиране на живи животни (домашни любимци – кучета и котки) и фалшивите документи, които се издават за тях.

През последните години зачестиха случаите и нотификациите към България от различни държави за животни с неизяснен здравен статус и фалшиви документи. Установява се, че все по-често ветеринарни лекари, членуващи в БВС, издават паспорти на нелегално транспортирани в и извън България домашни любимци с неизяснен здравен статус и произход.

Това се случва след искане от страна на собствениците, в голям процент от случаите, без да осъзнават, че това е в нарушение на законовите изисквания.

В допълнение при контрола, осъществяван от БАБХ става ясно, че една част от регистрираните ветеринарни лекари (РВЛ) не въвеждат данни за идентифицираните и регистрирани от тях домашни любимци в информационната система на БАБХ ВетИС, което също е нарушение на законодателството.

Агенцията настоява за изработване на механизми за контрол и начини за предотвратяване на нелегалната търговия и издаването на фалшиви здравни документи, освен осъществявания от БАБХ. Според контролния орган, структурата на БВС трябва да изработи наказателни механизми спрямо ветеринарните лекари, които с подобни действия нарушават Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Друг проблем, който бе обсъден на срещата, касае липсата на достатъчно кадри (лекари) за теренна работа. Според БАБХ, ветеринарните лекари, които трябва да извършват Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България са недостатъчно и липсва приемственост към младите завършващи лекари.

В някои области на страната, регистрираните ветеринарни лекари имат сключени договори за обслужване на животновъдни обекти с голям брой животни, които физически е невъзможно да бъдат прегледани и обгрижени от един лекар. Агенцията приканва БВС да се самосезира и да преразгледа работата на лекари, които декларират прегледи в много на брой животновъдни обекти, които реално няма как да бъдат обхванати.

В резултат на срещата БАБХ и БВС се договориха за разработването на механизми и процедури, които да бъдат прилагани в бъдеще при извършването на съвместните проверки на получени нотификации и сигнали.

Коментари

Новини Варна