IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Крими
13:40 | 19 май 2022
Обновен: 11:31 | 29 март 2024

Клондайк по нашенски – с големия багер и край яз. "Огоста"! Пипнаха трима

Грози ги затвор до 8 г. и солена глоба

По материала работи: Ставри Таргов
Клондайк по нашенски – с големия багер и край яз. "Огоста"! Пипнаха трима

Трима мъже от София и областта са арестувани заради незаконен добив на злато. Акцията на ОДМВР - Монтана, е стартирала след разследване на сигнал, че копаят за подземни богатства в землището на с. Гаганица до язовир “Огоста”.

Проверката установила изкопни дейности на две места, които били на разстояние около 200 метра едно от друго. На място били открити два фургона и каравана, пригодени за живеене. Имало и 3 леки автомобила, багер и камион, както и водна помпа и кaчета за пресяване и утаяване на земна маса.

Намерени били и керамична купа със следи от жълт метал в нея и стопилка от същия метал с тегло 24,16 грама. На терена са задържани трима мъже - на 47, 41 и на 38 години.

Работата по образуваното досъдебно производство по чл. 240 а, ал. 3, т. 3 от НК продължава под наблюдението на прокуратурата. Според закона, който извършва добив на подземни богатства без предоставена концесия, се наказва със затвор до осем години и с глоба от до 50 000 лева.

Преди година Върховна административна прокуратура възложи на Министерството на енергетиката да провери къде в страната се извършва нерегламентиран добив на злато по поречието на реките.

До проверката се стигна, след като багери на златотърсачи унищожиха природа в Кюстендилско - на мястото, където река Драговищица се влива в Струма, пише "Труд".

Коментари

Новини Варна