IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Крими
10:40 | 27 май 2022
Обновен: 03:43 | 26 април 2024

Отвлечен или избягал? Криптотърговецът Алтънбашев къде потъна?

Търсенето продължава

По материала работи: Ставри Таргов
Отвлечен или избягал? Криптотърговецът Алтънбашев къде потъна?

Отвличане, бягство заради непредвидени обстоятелства или нещастен инцидент.

Това са версиите, по които работят МВР и прокуратурата за мистериозното изчезване на търговеца с криптовалути Александър Алтънбашев, научи “24 часа”. Мъжът е в неизвестност от понеделник, когато сестра му Теодора е подала сигнал в полицията, че няма връзка с брат си.

37-годишният Алтънбашев е един от големите специалисти в търговията с криптовалути. Сривът им в последните седмици обаче се е отразили и на неговата работа. Загубил е голяма сума пари и е възможно да е изнудван от хора, които са му доверили парите си, твърди източник на “24 часа”, запознат с разследването. В последните години има няколко души, които са се занимавали с криптовалути, освен прословутата по цял свят българка Ружа Игнатова. Те също са заминали за чужбина,

защото се крият
от правосъдието
или бизнес
партньори


По издирването на Александър Алтънбашев работят столичните криминалисти, но и Националната полиция, както и ГДБОП.

“Това, че няма връзка с него и не е установен, не означава, че е отвлечен. Все пак има бизнес дела, може да е преценил други неща”, загатна в сряда началникът на отдел “Разследване” в СДВР Стойно Цветков. Три дни след изчезването му никой не се е обаждал на близките му да иска откуп, научи “24 часа”.

Разследването в Софийската градска прокуратура е за отвличане. Разпитани са свидетели, а наблюдаващият прокурор е поискал разрешение от съда за предоставяне на трафичните данни от мобилния телефон на 37-годишния мъж, посочи прокурор Христо Кръстев. Те ще покажат къде за последно апаратът му е бил включен.

“Нямаме категорична информация, че е отвлечен”, каза Кръстев.

От джиесема на Александър Алтънбашев са били изпратени няколко есемеса в понеделник. Един от тях е на Ивайло Борисов-Ториното, който е приближен на Златомир Иванов-Златко Баретата.

Двамата
трябвало да
се видят в
понеделник
по обяд

Срещата обаче била отменена от Алтънбашев, каза адвокат Марияна Тодорова пред “24 часа”. Тя бе защитник на Ториното. Александър и Ивайло били приятели отдавна.

Ивайло Борисов-Ториното беше съден заедно с Баретата за наркотици, но го оправдаха. За последно нашумя през 2017 г., когато го задържаха и обвиниха за отвличането на Адриан Златков, син на автотърговеца Тони Златков. Момчето се появи 11 дни след изчезването му, след като баща му плати откуп от 1 млн. лв. Случаят така и не стигна до обвинителен акт и съдебно дело.

Александър Алтънбашев и Ивайло Борисов са връстници, но мнозина се изненадани, че са поддържали отношения. Ториното е по-известен в подземния свят, а Алтънбашев - в бизнес средите, форумите и компютърните специалисти.

Той е с реноме на съвестен и честен човек в средите на IT специалистите. Спортист и бивш ватерполист. Запален планинар и любител на екстремните преживявания, Алтънбашев

скача с парашут,
кара бързи
мотори и
посещава
екзотични
дестинации
по света

Дарявал пари за каузи, свързани с лечение на деца. Нямал конфликти с никого.

Александър е компютърен специалист от 20 г. Започва да се занимава с криптовалути, като от няколко години води курсове за търговия с виртуалните пари. Приятел е с най-големите специалисти в бранша. Мъжът бързо се запалил и си купил няколко копачки, с които да добива биткойни.

“В началото криптовалутите бяха мое хоби, а след това се превърнаха в основна професия”, разказва той в едно от телевизионните си интервюта.

Алтънбашев е собственик на “Еста консултинг” ЕООД. Дружеството се занимава с консултантска и посредническа дейност, но от 2017 г. няма дейност.

До късно в сряда Александър Алтънбашев не беше намерен от разследващите. За последно в понеделник го е видяла сестра му, която го закарала в кв. “Младост” за среща с негов приятел, с когото трябвало да тръгнат за Пловдив. След това се прибрала в апартамента си, който е срещу този на брат ѝ.

Забелязала, че
в жилището му
влиза непознат,

който отключил вратата. Попитала го кой е и какво търси, но той побързал да си тръгне. След това се качил в джип, който го чакал пред кооперацията, и продължил в неизвестна посока.

Теодора веднага се обадила на брат си и му разказала за случката, но той я успокоил да не се тревожи. В последния им разговор Александър споделил, че трябва да пътува до провинцията, а след това до морето.

Жената се учудила, защото той не бил споменал за такова нещо по-рано. След това изключил телефона си. Заради странното му поведение подала сигнал в полицията. Криминалистите иззели и записи от камери както близо до дома на Алтънбашев, така и от района, в който сестра му го оставила в неделя.

Коментари

Новини Варна