IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Крими
18:33 | 20 май 2015
Обновен: 23:55 | 16 април 2024

Скандал във ВСС заради анонимен сигнал

Сотир Цацаров: Срамно е!

По материала работи: Борис Проданов
Скандал във ВСС заради анонимен сигнал

Скандал се разрази във ВСС между главния прокурор и члена на съвета Галина Карагьозова по време на избора на председател на Апелативния съд във Велико Търново.


Сотир Цацаров избухна, след като Карагьозова отвори темата, че за един от двамата кандидати за поста - Янко Янев, във Висшия съдебен съвет (ВСС) съвета е постъпил анонимен сигнал, пише в."Сега".


До скандала дискусията във ВСС беше в полза на опонента на Янев - Галя Маринова, която е редови съдия в Апелативния съд. За нея се изказа и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.


След острия спор обаче Янев, който до момента е зам.-председател на Окръжния съд в града, събра 14 гласа "за". Нужният минимум е 13.
Маринова беше подкрепена от девет от членовете на съвета.


В анонимния сигнал срещу Янев се припомня решение на комисията за конфликта на интереси от 2013 г. С него е прието, че жената, с която съдия Янев живее, и нейната сестра са били в конфликт на интереси, когато са заемали позицията на съдебни секретари в Районния съд в Дряново през 2010-а.


Самият Янев не е бил уличен в нарушение, тъй като е бил шеф на съда в Дряново до 2008 г.


Когато това беше обяснено от Карагьозова, Цацаров реагира остро: "Дотук ли стигнахме, г-жо Карагьозова? Айде да стигнем до данъчните му оценки... Нямам никакво съмнение в подхода ви към хората и в подхода ви на тази маса. Правилите сте го преди, ще продължите да го правите занапред. Това е срамно."


“Ние избираме председател на апелативен съд, а вие ровите сестри, баби, Районен съд Дряново... Този подход ме кара да се срамувам, че съм на тази маса. Тук трябва да сме принципни", продължи Цацаров.


Карагьозова репликира, че съветът не може да не се съобразява с решенията на комисията за конфликт на интереси.


"Трябва да ги оцапаме тия хора тука ли? Докладвайте факти, становището на комисията, а не анонимни сигнали. Това е срамно. Срамно е!”, прекъсна я Цацаров.


Карагьозова отговори, че е тяхна задача да проверяват интегритета на магистратите, а това били факти.


"Затваряме си очите ли, това ли е политиката?", попита Карагьозова.


Главният прокурор напусна за кратко пленарната зала на съвета, затръшвайки шумно вратата.


Тезата на Цацаров беше защитена от Васил Петров. Той обясни, че пускането на анонимни сигнали дискредитира "мръснишки" съдия Янко Янев.

Коментари

Новини Варна