IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Крими
09:15 | 14 юни 2022
Обновен: 04:00 | 20 април 2024

Акция на ГДБОП: Заловихме издирван от ФБР 34-годишен руски хакер

Арестуван е в Банско

По материала работи: Ставри Таргов
Акция на ГДБОП: Заловихме издирван от ФБР 34-годишен руски хакер

Руски хакер, издирван от ФБР, е задържан от отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП в Банско. 34-годишният мъж заразявал компютри на хора в щата Калифорния, след което продавал данните им, сред които и тези за банковите им карти, в даркнет.

Издирваният от САЩ, ФБР и Интерпол руски хакер е оставен в ареста, докато пристигнат официално и документите по искането за неговата екстрадиция.

В понеделник Благоевградският окръжен съд взе мярка за процесуална принуда "временно задържане" за срок до 60 дни спрямо Д. Е. 34-годишният руски гражданин е издирван от САЩ с цел наказателно преследване по внесен срещу него обвинителен акт за извършени компютърни престъпления на територията на Окръжния съд на САЩ за Южния окръг на Калифорния.

Хакерът е арестуван още в петък след операция на ГДБОП. Той е задържан в коуъркинг пространство - място за съвместна работа.

Определението на Окръжен съд Благоевград за временното задържане на руския гражданин може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд - гр. София в тридневен срок, като в случай на жалба или протест, делото е насрочено за 21 юни т.г., съобщава it.dir.bg.

Коментари

Новини Варна