IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
10:40 | 13 декември 2022
Обновен: 09:15 | 2 май 2024

Приключи ли акция "Бяло"? Бежанци предлагат наркотици пред ВУЗ в София

Не позволили на момиче да се обади на баща си

По материала работи: Ставри Таргов
Приключи ли акция "Бяло"? Бежанци предлагат наркотици пред ВУЗ в София

На вниманието на родителите на деца, учещи и живеещи около "Нов български университет" в София. Да се самосезират и отговорните институции!

Приключи ли или продължава така наречената акция "Бяло", свързана с борбата с наркоразпространението? Прокуратурата и МВР следва да се самосезират, тъй като баща на 13-годишно момче тревожно споделя, че синът му е бил пресрещнат от група бежанци на видима възраст 15-18 г., които са му предложили пакетчета с наркотици.

Това се е случило сутринта, когато момчето е отивало да си купи закуска.

Разтревоженото момче се е опитало да осъществи контакт с баща си, като му позвъни по телефона, но предлагащите наркотици не му позволили. Тогава момчето хукнало да бяга към Национално средно училище "София".

Софроний Тодоров, баща на момчето, е провел разговори с хора, живеещи и работещи в района, и разбрал, че това се случвало ежедневно.

"Ще помоля, ако някой е бил по това време там и е видял нещо, да ми пише", написа бащата в социалната мрежа.

Тодоров е подал моментално сигнал до органите на реда, а те му заявили, че трябва да се входира писмена жалба, за да се прегледат, евентуално, камерите в района.

"След моя проверка се оказа, че има една единствена камера в района, която хваща само вратата на магазин Аванти", допълна Софроний.

Да припомним, че само преди дни стартира акция "Бяло" - държавата с удар срещу разпространителите на наркотици. При съвместна операция на МВР и прокуратурата бяха задържани 400 души и бяха открити над 10 000 дози наркотици.

При акцията срещу разпространението на дрога бяха разкрити две оранжерии за марихуана в села близо до София. Прокуратурата и МВР обявиха, че съвместната им акция срещу наркоразпространението продължава без краен срок.

"Над 400 души са привлечени под отговорност, 254 са образуваните досъдебни производства, 300 адреса са били проверени, като числата непрекъснато се увеличават, тъй като колегите продължават да работят по акцията.

От акция "Бяло" над 10 000 дози наркотици бяха изнесени, сред които метаамфетамин, кокаин и други. Бяха иззети над 2 700 стръка марихуана", това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева за проведената специализирана полицейска операция по противодействие на наркоразпространението.

"За прокуратурата винаги един от основните приоритети е борбата с наркоразпространението. Свидетели сме как деца тровят деца. Заедно с колегите от МВР предприемаме единни и конкретни мерки срещу борбата с наркоразпространението в училищата. Прокуратурата се подготвяше за тази акция "Бяло" повече от месец, като в последствие бяха включени и колегите ни от МВР.

По време на разследването бяхме свидетели как 17-годишен ученик продаваше наркотик за 50 лв., което е потресаващо", уточни още Милева, цитирана от Glasnews.bg.
 

Коментари

Новини Варна