IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Крими
10:40 | 17 януари 2023
Обновен: 09:18 | 24 април 2024

10 пъти пиян и зад волана хващан. 11-ят път - фатален, Христо издъхна!

Историята е цяла сага и разкрива как се кара по селата в България

По материала работи: Ставри Таргов
10 пъти пиян и зад волана хващан. 11-ят път - фатален, Христо издъхна!

500 са загиналите в катастрофи без участието на втора кола, показват данните на МВР за последните 3 г. Това означава, че автомобилът се е блъснал в дърво, билборд, преобърнал се е на пътя или извън него. Много от шофьорите, които катастрофират сами, са били пияни.

Един от тях е рекордьорът Христо Златанов от Асеновград. Той е залавян 10 пъти с алкохол зад волана. Последният път, когато се качва на автомобил, е на 6 май 2020 г. Пак е пиян. Минути след като потеглил, обърнал колата си в канавката между селата Патриарх Евтимово и Козаново. Шофирал е със 110 км/ч. Той умира, а съпругата му едва оцелява.

Историята е цяла сага и разкрива как се кара по селата в България. Всичко започва на Гергьовден, 6 май 2020 г., и приключва на 25 май 2022 г.
Тогава е осъден човекът, който му е дал колата и с когото са пили за празника.

При последното си шофиране Христо е с 2,74 промила алкохол в кръвта, показва аутопсията. Няма книжка, защото му е отнета. Три пъти е осъждан и дори е лежал в затвора за 6 месеца като рецидивист.

След всяко от залавянията му с алкохол книжката му е отнемана - за общо 24 години. Колата, с която катастрофира, е била чужда и с табели на друг автомобил. (За досието му - виж карето долу).

Христо Златанов получава свидетелството си през 1996 г. Когато умира на 6 май 2020 г., е само на 42 г.

В ранния следобед на същия ден Христо от Асеновград пристига в къщата на приятеля си Георги Петров в село Патриарх Евтимово, за да се почерпят за имения му ден. Златанов е в реното на сина си, а с тях е и жената, с която живее на семейни начала.

На тържеството вече имало и други гости. Масите били отрупани с храна и алкохол. Домакинът ги настанил на маса близо до навеса, под който били паркирани двете коли на Георги.

С едната по-късно Христо ще си тръгне след сложни преговори за покупката ѝ. Преди това обаче вдигнал няколко наздравици с именика и се почерпил солидно. Георги бил напълно наясно, че Христо е пиян, пише в делото срещу него, по което е осъден условно за смъртта му.

По време на пиршеството Христо Златанов хвърлил око на двете коли на Георги, паркирани в двора. Специално внимание обърнал на синия “Опел Астра”, който бил бракуван. Другата - “Пежо 205”, била на сина му.

Георги живеел в село Патриарх Евтимово от 2009 г. и дълго време държал стария опел пред къщата си. Колата била без регистрационни номера. Често обаче я разбивали и крадели части от нея. Затова ѝ сложил табели, издадени за друга кола - “Алфа Ромео”. През 2019 г. вече я прибрал под навеса в двора.

Христо Златанов огледал бракувания опел и поискал да го купи за сина си. Преди това настоявал да го пробва. Собственикът донесъл акумулатор, монтирал го, за да запали, и изкарал колата на улицата.

Синът на Христо седнал зад волана и направил една обиколка по улицата пред къщата на именика. След пробата казал на баща си, че спирачките не работят.

Христо обаче го успокоил, че колата не е карана отдавна. Харесал опела и настоявал да го купи. Сетил се, че негов приятел от същото село му дължи пари, с които може да плати бракувания опел. Веднага се качили в реното на сина му и отишли до къщата на човека. Той обаче нямал пари.

Христо се върнал на тържеството с друг план. Уговорил Георги да направят бартер - той му дава опела, с който Христо да се прибере в Асеновград и по пътя да го пробва, а на следващия ден ще му докара реното на сина си в замяна. Стиснали си ръцете.

Малко по-късно синът на Христо се качил в реното си, а баща му седнал зад волана на опела. До него се настанила жена му. Двете коли потеглили към Асеновград, който е само на 16 км. Напред карал синът на Христо. Малко преди село Козаново Христо изпреварил колата на сина си.

Шофирал със 110 км/ч.

Малко след Араповския манастир силно почерпеният Златанов навлиза в завой. Предната дясна гума се блъснала в банкета. Реакциите на шофьора обаче били забавени, показват данните от делото по-късно. Той натиснал рязко спирачките, за които синът му вече го бил предупредил. Тогава опелът тръгнал наляво и навлязъл в насрещното, където се движил около 30 метра.

След това се преобърнал в канавката, в която се плъзгал 20 метра по таван, а после отново се върнал на пътното платно в обърнато положение. След удара Христо умира от тежка рана на главата. Черепът му е счупен. Жена му оцелява по чудо, макар и с много травми.

Според експертизите по делото Христо е летял със 110 км/ч, а след натискането на спирачките се е обърнал в канавката с 62 км/ч. Скоростта не е отговаряла на пътната обстановка и на правилата за движение.

Златанов не е имал възможност да предотврати удара с безопасно спиране. Грешната преценка на пътя, неизправният автомобил, алкохолът и неправилното натискане на спирачките са другите причини за фаталния край според експертите.

Разследването на катастрофата с Христо Златанов води полицията и прокуратурата до собственика на опела. По закон Георги няма право да дава колата на шофьор, за когото знае, че е пиян.

Това е едното от обвиненията. Другото е за табелите на автомобила, които са издадени за “Алфа ромео”. Делото се води в окръжния съд в Пловдив. Разпитани са много свидетели, които са били на тържеството. Петров излиза с версията, че Христо е откраднал колата му, и отрича да е договарял с него продажбата ѝ. Съдът обаче приема показанията на свидетелите, според които доброволно му е връчил ключовете.

Георги Петров също е осъждан два пъти за шофиране след употреба на алкохол и книжката му е била отнета, пише в мотивите по делото. След края на процеса катастрофиралият и бракуван опел му е върнат.

С три присъди, лежал е в затвора, Христо Златанов е хващан пиян зад волана 10 пъти с различни промили. Съден е три пъти. Първата му присъда е условна от далечната 2002 г. След 11 г. отново го хващат почерпен на пътя зад волана на бус “Ивеко” и му вземат книжката.

Месеци по-късно пак го хващат да шофира, въпреки че няма документ за това, и го осъждат условно. През 2015 г. Златанов отново е спрян зад волана на товарен бус. Дрегерът показал, че е с 0,7 промила алкохол.

Пак е даден на прокуратурата и срещу него е имало наказателно дело. Този път го осъдили на 6 месеца затвор и за пореден път му взели книжката за 2 г.

Краткият престой в затвора и глобите явно не са превъзпитали шофьора рецидивист, който намира смъртта си на 6 май 2020 г.

124 умрели при инциденти с една кола през 2022 г.

От началото на 2022 г. до края на септември е имало 1263 катастрофи с участието само на едно превозно средство. В такива инциденти са загинали 124 души, а 1687 са ранени. През цялата 2021 г. загиналите са 219 души. В годината, в която и Златанов умира, жертвите са 147.

За 2020 г., когато е катастрофата със Златанов, само трима се водят загинали в инциденти, причинени заради употреба алкохол. Причината е, че МВР завежда ударите по т.нар. принцип на основното първо нарушение. В случая с Христо е заради това, че катастрофата е станала през деня, за основно нарушение се води движението с несъобразена с пътните условия скорост, която е довела до излизането му от пътя.

Експерти обаче не са съгласни с този начин на класифициране на катастрофите. Те казват, че при употреба на алкохол трябва това да е основното нарушение. Добавят, че след като мъжът е с отнета книжка, би следвало това да е основната причина за инцидента.

От публичните данни на МВР за последните 3 години става ясно, че само 11 са загинали при катастрофи, причинени след употреба на алкохол, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна