IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
15:20 | 12 април 2023
Обновен: 08:11 | 13 май 2024

Спипаха двама, участвали в телефонна измама

Взели 5 000 лв. от възрастна жена

По материала работи: Ставри Таргов
Спипаха двама, участвали в телефонна измама

Двама мъже от село Църквица са привлечени към наказателна отговорност за измама, при която на възрастна жена от град Шумен е нанесена имотна щета след въвеждане в заблуждение.

А.Д. (37 г.) и А.М. (39 г.) са обвиняеми за престъпление по  чл. 209, ал. 1, във връзка с чл. 20, ал. 4 от НК за участието им като помагачи в извършена измама по телефона.

На 29 март 2023 година възрастна жена получила обаждане на стационарния си телефон. Непознат за нея мъж се представил за лекар и й обяснил, че дъщеря й е пострадала при битов инцидент и се нуждае от спешно лечение.

За целта 80-годишната жена била призована да предаде сума пари, за да помогне на дъщеря си. С идеята, че е неотложно и важно, жената предала сумата от 5000 лева на двама непознати, които дошли до дома й. Едва по-късно тя разбрала, че била измамена и подала сигнал за случилото се.

При проведените действия по разследване на случая се установило, че парите били взети от двамата обвиняеми – А.Д. и А.М.. Те се отзовали на адреса на потърпевшата, след като кандидатствали по обява за работа и им била дадена задача да вземат пари за изработването на дограма от нейния адрес.

Двамата изпълнили указанията на неизвестно лице, дадени по телефона, и пътували до Румъния, където оставили малка част от паричната сума. В даден момент А.Д. и А.М.  се досетили, че стават участници в схема за измама, но не подали сигнал.

Обвиняемите мъже не са осъждани, единият от тях е реабилитиран. Те са се съгласили да окажат пълно съдействие на разследващите органи.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Районна прокуратура - Шумен.

 

Коментари

Новини Варна