IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Крими
16:00 | 30 август 2023
Обновен: 14:34 | 29 април 2024

Разкриха измамна схема с помощни средства за инвалиди

Щетите са за милиони левове

По материала работи: Ставри Таргов
Разкриха измамна схема с помощни средства за инвалиди

Разкриха измамна схема, свързана с предоставянето на помощни средства за хора с увреждания в Пловдив. По случая има задържани. Щетите са за милиони левове, съобщиха от прокуратурата.

В схемата са замесени лекари от Пловдив и Велико Търново. Поне четирима са медиците - невролози и ортопеди, но не е изключено да бъдат привлечени и други лекари като обвиняеми. Специалистите имат и помагачи. Така общо 8 са задържаните лица до момента, съобщава БНТ.

Единият лекар е регистрирал медицински център в София с филиал в Пловдив на фиктивни адреси. Сформирали и лекарски комисии, които съставяли протоколи за отпускане по Здравна каса на помощни средства за пациенти в нужда - патерици, протези, ортопедични обувки, колички, легла.

Получавали парите за тях, но нищо от изписаното в протоколите не стигало до пациентите. По схемата само за една година има издадени над 8000 протокола, по които са изплатени над 5 милиона лева.

От РЗИ звъннали на трима пациенти в Пазарджик, за да ги попитат дали са доволни от качеството на помощните средства. Оказало се, че хората не са получили такива.

Последвали проверки на медицинския център и кабинетите, в които по документи се извършвали прегледите. На този етап от разследването не е ясно дали в схемата има замесени служители на Здравната каса.

 "Категорично е установено, че са налице 730 броя протоколи за извършени прегледи на лица с инвалидност, без действителност такива прегледи да се извършвани, като за тези 730 документа са отпуснати съответстващите средства от Здравната каса, които са постъпили в двете дружества на управителя на медицинския център. Общата сума възлиза на 815 000 лева за период от една година от създаването на този медицински център.

Комисиите към него са били изготвени и създадени. 8000 такива протоколи, като стойността на отпуснатите средства по тях надвишава 5 милиона лева", заяви Петър Петров, районен прокурор на Пловдив.

"Има 27 души, които са починали. Тези починали лица имат съставени протоколи. Датата на смъртта на едното от починалите лица е 31 май тази година, а протоколът е съставен на 9 юни", допълни Димитър Пехливанов, наблюдаващ прокурор.

Коментари

Новини Варна