IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Крими
14:00 | 6 декември 2023
Обновен: 10:41 | 25 февруари 2024

Мъж ще лежи 2 г. и 8 месеца в затвора за плесник, след който последвала смърт

Инцидентът станал по време на събор в с. Белокопитово

По материала работи: Ставри Таргов
Мъж ще лежи 2 г. и 8 месеца в затвора за плесник, след който последвала смърт

Наказание от 2 години и 8 месеца лишаване от свобода ще търпи мъж, нанесъл лека телесна повреда на друг, вследствие на което настъпила смъртта му.

Това реши Варненският апелативен съд като измени присъда на Шуменския окръжен съд и преквалифицира деянието.

Николай Я. е бил осъден от първата инстанция на 5 години затвор за това, че в с. Белокопитово е причинил по непредпазливост смъртта на Георги З. след умишлено нанесена тежка телесна повреда.

Подсъдимият е задължен да заплати обезщетения за претърпени неимуществени вреди общо в размер на 500 хиляди лв. на тримата наследници на починалия.

След като е признал фактите в обвинението, делото е разгледано при съкратено съдебно следствие. Присъдата бе обжалвана пред настоящата инстанция от един от частните обвинители и граждански ищци, и от защитата на подсъдимия.

След празник в село Белокопитово на 27.08.2022 г. разтребването на масите станало повод за конфликт между подсъдимия и пострадалия. Николай силно ударил с ръка по лицето Георги и той паднал на земята. Пострадалият бил настанен в болница, но въпреки грижите починал седмица по-късно. Контузията на главата, която получил при падането, станала причина за смъртта му.

Моментът на нанасяне на удара е бил заснет от видеокамера, а причината за спора – изяснена от гласните сведения на очевидци. За да прецизира фактите и правната им оценка, в хода на въззивното производство Апелативният съд проведе разпит на вещото лице, изготвило две съдебномедицински експертизи.

Апелативният съд не сподели становището на Окръжния, че травмата представлява тежка телесна повреда. Съдът прие, че Николай Я. е действал с умисъл да причини лека телесна повреда - спонтанно е нанесъл един удар.

Падането на мъжа и удара в асфалта, при което е получена черепно-мозъчната травма, довела до постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, не е било предвидимо за дееца.

Затова наказателната му отговорност трябва да бъде ангажирана за умишлено нанесена лека телесна повреда, от която по непредпазливост са настъпили по-тежкото увреждане и смъртта на Георги З. „Когато от умишлено причинено по-леко по вид увреждане настъпят по-тежки усложнения или смърт, които деецът нито е желаел, нито е допускал, отговорността за непредпазливо причинената смърт е във връзка с по-лекото увреждане, защото то е извършено умишлено, а по–тежките увреждания и смъртта са настъпили по непредпазливост“, се посочва в съдебното решение.

Тези съображения наложиха изменение на проверяваната присъда. При приетата от въззивния съд правна квалификация законът предвижда лишаване от свобода до пет години. Мястото и времето на осъществяване имат особена тежест, тъй като събитията са се развили на публично място - в центъра на едно спокойно село, което е празнувало събор на питката.

На празника са се стекли множество хора, неговият символен обществен смисъл се свързва с гостоприемство, добронамереност, обединение и благоденствие, а е приключил с толкова тежък инцидент, породен от дребен незначителен повод и проява на ненужна, неоправдана агресия, смята Апелативен съд - Варна.

Тези признаци на деянието обуславят определяне на наказание над средния размер. За справедливо и съответно на извършеното, съдебният състав намира 4 години лишаване от свобода, които се редуцират с една трета, с оглед съкратеното съдебно следствие.

Така подсъдимият следва да търпи ефективно 2 години и 8 месеца.

Решението на Апелативния съд може да се обжалва пред ВКС.

    

Коментари

Новини Варна