IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Крими
16:09 | 4 август 2015
Обновен: 06:23 | 20 април 2024

Осъдиха Здравната каса да плати лечението на тежко болен пациент

Решението е на Върховният административен съд

По материала работи: Златина Добрева
Осъдиха Здравната каса да плати лечението на тежко болен пациент

Отказът на Здравната каса да плаща лечението на тежко болните с Паркинсон в чужбина е незаконен. Това е решил Върховният административен съд, информират от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

 

При пациентите, които са в тежка фаза на заболяването, единствената терапия, която помага, е поставянето на имплант за дълбока мозъчна стимулация. Подобен обаче струва между 40 000 и 80 000 лв., което е непосилна сума за болните.

 

От организацията посочват, че лекари са препоръчали подобно лечение в чужбина на пациент в напреднала фаза на Паркинсон. От Здравната каса обаче отказали да финансират лечението. За тази си постъпка институцията била осъдена да заплати всички разноски по делото, а в 14-дневен срок да покрие и животоспасяващото лечение на болния, съобщават от Дарик.

 

Пациентите, при които заболяването е в тежка фаза, редовно недоволстват от факта, че касата отказва да заплаща лечението им. Според болните за тях живот в собствената им държава няма.

Коментари

Новини Варна