IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Крими
20:31 | 10 август 2015
Обновен: 21:21 | 25 април 2024

Как да се предпазим от фалшиви пари

Последните данни на БНБ отчетоха двайсетолевка-менте

По материала работи: Борис Проданов
Как да се предпазим от фалшиви пари

Остават няколко месеца до пускането в обращение на монетата от 2 лева. Това ще затрудни фалшификаторите, които наскоро измислиха нов начин да подправят дребните пари. По-интересни за манипулаторите са чуждите валути.


Лятото като жътва на фалшификациите може и да не се хареса на някои от клиентите. Хубавото е, че когато новата монета от 2 лева бъде пусната в обращение, тя едва ли ще бъде много привлекателна за фалшификаторите, защото им излиза по-скъпо да подправят монети, отколкото банкноти. По последните данни на БНБ, най-често се фалшифицират банкнотите от 20 лв.


Без много да осветляват как майсторски копират банкнотите, фалшификаторите се възползват от лятото, ако мине номерът.


„Не могат да правят хубаво холограмите, особено на българските банкноти. Истинската холограма прелива от едно в друго, при еврото при фалшивите светят различни нишки“, обяснява Наталия Стоилова, касиер в обменно бюро.


Последните данни на БНБ отчетоха за рекордьор фалшивата двайсетолевка. Експертите обясняват, че от чуждите валути най-примамливо за манипулаторите на пари е еврото - по 100 и по 200.


Избягват да пробутват фалшивите пари в банки и обменни бюра, защото лесно ги хващат. Фалшивите банкноти най-лесно минават в казината и в търговските вериги, където има много хора и няма време за проверка. Отново, ако мине номерът.


„Проверяваме си ги, имаме си апаратче, пък и с ръце, вече сме си свикнали и си ги проверяваме“, коментира Тонка Тонева, касиер в магазин.
В магазина, който управлява Николай Ангелов, последният случай на хваната фалшива банкнота е от преди година. Разбрали късно: „Няма нито релеф, лесно се познава, просто при по-неопитни хора, които са работили по-малко с пари се случва. При отчета на касиерката познахме, защото разполагаме с детектори светлинни“, коментира Николай Ангелов, управител на магазин.


За да няма грешки: гледа се добре очертания воден знак на банкнотите, да пулсира числото при накланяне и да проблясва холограмата.
В края на годината ще започне нов, по-труден сезон за фалшификаторите, които ще трябва да измислят какво да правят с монетата от 2 лева. Очаква се тя да влезе в обращение през последните три месеца на годината.


По закон, ако във Вас попаднат фалшиви пари, трябва да ги предадете в МВР. Но те няма да ви бъдат заменени с истински.


Novanews.bg

Коментари

Новини Варна