IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
10:52 | 12 август 2015
Обновен: 21:25 | 25 април 2024

Войната на пътя: С фолио за 8 лв. крият номерата от КАТ

Кой следи за търговията в интернет?

По материала работи: manager
Войната на пътя: С фолио за 8 лв. крият номерата от КАТ

Специално фолио, с което шофьорите могат да скрият регистрационния си номер от камерите на КАТ, се предлага в интернет. Сайт предлага продукта срещу 8 лв. на символ. 

В описанието на фолиото се посочва, че то работи в инфрачервения спектър на излъчване. Залепва се точно върху буквите или цифрите на регистрационния номер, като ги повтаря перфектно. Фолиото остава невидимо за човешкото око, а когато бъде осветено, оттразява светлината, така че при снимка номерът изчезва. На практика камерата улавя само отблясък и ако преминете покрай камера на КАТ с превишена скорост, номерът остава невидим за контролните органи. 

На сайта специален видеоклип показва как действия фолиото, като според продавачите му ефектът му се проявява дори от 30 метра. При правилно залепване срокът за използване е до 7 години. Фолиото не избледнява от слънцето, не се напуква и издържа на температури от -50 до +80 градуса. То е устойчиво и на четките в автомивката. Продавачите на фолиото се хвалят, че вече повече от година нямат оплакване от клиентите си. В интернет се предлагат и спрейове, с които може номерът на автомобила да остане невидим.

Според Закона за движение по пътищата водачите на моторни превозни средства трябва да пазят табелите с регистрационния номер чист и да не поставят върху тях никакви предмети, материали и вещества. Глобата за това е до 50 лв. И сега следва резонният въпрос: Кой контролира търговията в интернет и кой позволява водачите да бъдат изкушавани с подобни продукти? Всичко това на фона на безпрецедентната война по пътищата на България, която още за първите два дни на тази седмица взе две жертви и то само във Варненска област. 

 

Коментари

Новини Варна