IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Крими
16:04 | 12 август 2015
Обновен: 00:55 | 25 април 2024

55 бургазлийки са станали жертви на трафик на хора

Трафикантът успява да създаде емоционална връзка с бъдещата си жертва, като я ухажва

По материала работи: manager
55 бургазлийки са станали жертви на трафик на хора

55 бургазлийки са станали жертви на трафик на хора за 2014 година. Това сочат данни на местната комисия за борба с трафика на хора, цитирани от burgasnews. Едва 31 лица обаче са осъдени като трафиканти. Реалния брой на жените бил по-голям. Трафикът на хора трудно се доказвал, тъй като жертвите не желаели да подават жалби в полицията и да свидетелстват срещу трафикантите. Причините били страх, срам и заплахи.

Един от най-разпространените методи за въвличане по света и у нас е т.нар. метод Loverboy – когато трафикантът успява да създаде емоционална връзка с бъдещата си жертва, като я ухажва, купува й скъпи подаръци, кара я да се чувства специална. Когато изгради пълно доверие у нея и предлага да заминат в чужбина, за да работят заедно. В момента, в който влюбената жена се съгласи, тя без да знае вече е попаднала в капана на сексуалната експлоатация. Следва пътуване зад граница, а животът се превръща в кошмар.

Всеки може да стане жертва на трафик на хора – млад или възрастен, мъж, жена или дете, защото съществуват различни начини един човек да бъде експлоатиран и третиран като роб.  Просещи деца; проституиращи жени; мъже и жени, които работят при нечовешки условия; бременни, продаващи децата си – не е зловещ филм, а реалност, с която полицаи и социални работници се сблъскват ежедневно.

Експлоатацията на хора носи огромни печалби срещу минимални инвестиции. Трафикът на хора е доходен бизнес, наред с трафика на оръжие и наркотици. Нашата страна е страна на произход на жертви на трафика на хора, тук те се набират и се експлоатират най-често в страните от Западна Европа.

Ролер клуб Бургас, танцово студио „I Dance” и доброволците към Местна комисия за борба с трафика на хора канят бургазлии на Лятна кампания срещу трафика на хора. Тя ще се проведе на 15 август, 18.00, пред Пантеона.

Коментари

Новини Варна