IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
10:01 | 14 август 2015
Обновен: 11:23 | 28 март 2024

Хакери удариха община Пловдив

Искали по 600 евро „откуп” на компютър

По материала работи: manager
Хакери удариха община Пловдив

Прокуратурата разследва хакерска атака над мрежата на община Пловдив, пише Монитор. Преди няколко дни компютрите на общинарите били поразени от вирус, който буквално скрил служебните им файлове, като ги заключил със секретен код. За да се „освободят” компютрите хакерите искали по 600 евро на машина.

 

Атаката вече е била предадена за предварителна проверка на отдел „Икономическа полиция” към ОД на МВР-Пловдив, съобщиха вчера от държавното обвинение. Целта е да се установи дали има данни за използване или достъп до компютърни данни в компютърната система без разрешение. Предварителната проверка трябва да изясни и има ли осъществен нерагламентиран достъп до компютърните системи в община-Пловдив и засегнати ли са информационните масиви, както и от кои IP адреси и лица. Срокът за приключване на проверката е двумесечен.

 

Преди няколко месеца по подобен начин бе ударена системата и на Темида. Съдебната власт остана за няколко дни без интернет, а служебните компютри бяха приведени в режим офлайн. Причината за това бе вирус, който атакувал работните файлове на съдебната власт. От атаката на новата компютърна зараза пострадали системите на съдилищата в Плевен и Велико Търново.

 

От Висшия съдебен съвет спешно изпратили указание до всички системни администратори в съдилищата. В писмото се казва, че „заради новия вирус се забранява използването на външни носители на информация” като флашки, CD-та и дискети.

 

По данни на „Монитор” над 200 хакерски атаки срещу компютърните системи на държавата са засечени от началото на 2014 година. Това сочат данните на Центъра за реагиране при инциденти във връзка с информационната сигурност (CERTbg) към Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи”.

 

Центърът е основното звено у нас, през което минават всички данни дори при опит за пробив в системите на администрацията в която и да било част на страната. Затова специалистите от CERTbg обясняват, че не е задължително хакерската атака да унищожи или зарази с вируси служебната информация.

 

По техни данни от началото на годината до октомври са били атакувани 30 ведомства като са засегнати 110 IP адреса. В последните няколко години киберпрестъпниците атакуват все по-често и показно сайтове на ведомства. Само за последните месеци на няколко пъти бяха хакнати сайтовете на ДАНС, МВР, Министерството на културата и дори този на православната църква.

 

Обичайно при удар на даден сайт се цели неговото омаскаряване, обясняват специалистите. Затова често вместо основната визуализация на интернет страницата се появява логото на организацията или хакера, ударил сайта. Често когато става дума за солови атаки, ИТ престъпниците използват свой уникален подпис, състоящ се от няколко цифри и букви.

Коментари

Новини Варна