IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
09:27 | 22 август 2015
Обновен: 01:26 | 29 март 2024

Разследването срещу акушерката, пребила новородено, приключва

До две седмици се очаква материалите и събраните доказателства да бъдат предявени на защитата

По материала работи: Златина Добрева
Разследването срещу акушерката, пребила новородено, приключва

Разследването срещу акушерката Емилия Ковачева, която смаза от бой четиридневното пеленаче Никол, е на финалната права, научи "България Днес". До две седмици се очаква материалите и събраните доказателства да бъдат предявени на защитата на неонатоложката и да й бъде повдигнато обвинение за опит за умишлено убийство по особено жесток начин над малолетно дете.

 

"Дознанието се движи в срок, но ние не бързаме, тъй като единственото ми желание е да се направи пълно и обективно разследване, за да се разкрие истината по този потресаващ случай", коментира пред вестника защитникът на Ковачева - адвокат Владимир Янев. По думите му клиентката му продължава да е в тотален нервен срив, като ежеминутната й борба с постоянния тормоз, на който в подложена в ареста, е на път да я съсипе тотално. Емилия Ковачева попадна в кауша преди близо 5 месеца. Случаят излезе на бял сват, след като потресаващи кадри от охранителните камери в софийската болница "Софиямед" показаха как изпадналата в умопомрачение акушерка с чудовищна ярост налага новородено момиченце с юмруци и стъклено шише. Адвокат Янев силно се надява обаче прокуратурата и контролираните от нея разследващи органи да си свършат добре работата, а не да концентрират вниманието си единствено върху "една камера".


"Съществуват редица фактори, които в началото не бяха взети предвид. Трябва задължително да се отговори на следните въпроси: какви всъщност са условията на труд в тази болница, достатъчен ли е персоналът в нея, колко камери и в какви помещения е имало, да се проучат щателно техните записи, къде е било носено детето и какви манипулации са били правени с него, как е било третирано новороденото от самото раждане до инцидента и т.н.", разпалено обясни юристът.


Според него, дори и да се приеме за вярно, че акушерката е била груба с детето и е нанесла удари върху него, това не означавало, че именно тя е човекът, който е счупил черепа на пеленачето. Янев сподели, че довод в тази насока е фактът, че отоците от подобни удари се появяват за минути, а те дори не са съществували към края на работното време на Ковачева, като са се появили чак след 12 часа. "Аз на всеки казвам да си удари с все сила главата в стената и да засече след колко време ще му излезе цицина. Надали ще е след половин ден", описа разбиранията си той. Каквато и да е истината, за която юристът се надява да е обективна, едно било ясно - че при всички случаи тази жена е била доведена до системно ненормално състояние на работното място.


"Ако се докаже вината й, тя ще е точно толкова голяма, колкото и на нейните работодатели. Те на практика са я превърнали в роб на труда." Според запознати със случая казусът с Емилия Ковачева показа всъщност истината за ненормалните условия на труд не на кого да е, а на медицинските работници, в чиито ръце е животът на гражданите.


Близки и колеги на акушерката си задават въпроса как всъщност човек може да бъде лекуван и третиран нормално, ако медицинският персонал в болниците е съсипан от работа, от всекидневни незаконни дежурства и се е зомбирал от претоварване. Адвокат Янев заяви в заключение, че същината на проблема не е в конкретния случай, а в положението, в което се работи. Той изрази облекчението и радостта, които е изпитала акушерката, след като е научила, че малката Никол вече е добре и излиза на разходки със своите родители.


Съмнителна експертиза
Въпреки че резултатите от психологическата експертиза на акушерката са вече готови, те ще бъдат оповестени чак след като делото започне. Запознати със случая обаче изразиха силно съмнение, че заключението на вещите лица няма да бъде обективно.

"Експертизата няма как да е годна, тя е обречена още от самото начало. Изминало е много време, Ковачева е била травмирана по време на тестовете, държана е под стража, бита е от охраняващи полицаи, а да не говорим, че е и на прага на лудостта", заяви защитникът й, който е категоричен, че задължително ще иска и ново мнение от независими психиатри.

 

cross.bg

 

Коментари

Новини Варна