IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Крими
17:11 | 7 октомври 2015
Обновен: 02:59 | 24 юли 2024

Всяка четвърта българка – жертва на сексуално или физическо насилие

Помощ се оказва на всички, независимо от етническата им принадлежност

По материала работи: Борис Проданов
Всяка четвърта българка – жертва на сексуално или физическо насилие

Всяка четвърта жена в България е била жертва на сексуално или физическо насилие от страна на своя партньор. По статистика на Сдружение “Алианс за защита от насилие, основано на пола“ за последните две години едва между 7 и 10 % от потърсилите помощ жертви на насилие са от циганския етнос. Това заяви на пресконференция Илиана Стойчева.

 

Тя обясни, че този малък процент не означава, че при циганите няма насилие, а че представителите на общността не търсят защита, подкрепа и консултации. Причините за това са много, като изясняването им ще бъде предмет на проекта. Фактите обаче сочат, че тези 7-10 %, които са потърсили помощ, са го направили едва, когато става дума за ескалиращо, заплашващо живота насилие. В останалите случаи са си мълчали. Сдружение “Алианс за защита от насилие, основано на пола“ в момента е представено в 11 града в страната, в които по време на проекта ще бъдат организирани семинари. Сред тях са София, Варна, Пловдив, Бургас, Хасково, Дупница и други.

 

Председателката на алианса Геновева Тишева обобщи, че през миналата година са оказали помощ на над 4300 жени и деца, пострадали от насилие. Те са получили реална помощ и услуги в кризисни центрове. Тишева е категорична, че помощ се оказва на всички, независимо от етническата им принадлежност. Може да се подпомогне с конкретни стъпки създаването на обществена информираност и чувствителност към темата “насилие, основано на пола“, като едновременно с това ще предлага услуги за подпомагането на жени и момичета, в това число и от циганските общности в цялата страна, жертви на насилие, стана ясно още по време на представянето му.

 

Стойчева изнесе данни и за насилието с световен мащаб. Между 40 и 50 % от жените по света са жертви на сексуално насилие на работното място. Всяка четвърта британска студентка е била изнасилена по време на следването си.

 

News.bg

Коментари

Новини Варна