IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Крими
07:06 | 15 май 2014
Обновен: 09:06 | 24 март 2024

Бивш депутат участвал в контрабанден канал за цигари

Бивш депутат участвал в контрабанден канал за цигари

По материала работи: vess
Бивш депутат участвал в контрабанден канал за цигари

Мащабна схема за търговия и контрабанда с нелегално произведени цигари е работила от няколко години и се е разпростряла на територията на три контитента, съобщи БНТ.
От МВР и прокуратурата потвърждават, че има данни за извършени сделки на стойност стотици милиони левове.
Според източници на телевизията част от международната престъпна група е бил българин – публична личност, бивш депутат, сменил няколко партии.
Освен за контрабанда има доказателства за фалшифициране на търговски марки, документи, печати, дори и банкови гаранции, както и клониране на фирми.
Двама мъже на 38 и 41 години с богато криминално минало регистрират дружество "Булгартабак-трейдинг" със седалище в луксозен бизнес-център в сърцето на Дубай. Истинският "Булгартабак" обаче дори не подозира за търговското си дружество в Близкия изток.
Двамата комбинатори отварят в София офис на дубайския клонинг на българския цигарен холдинг и се представят за официални търговски представители на големи световни производители на известни и утвърдени марки цигари. От МВР потвърдили, че от името на фалшивия "Булгартабак" са сключени голямо количество сделки.
Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заявява, че всъщност са използвали чужди търговски марки, без да има за това съответното разрешение и на практика са въвеждали в заблуждение търговските си контрагенти. Сключвали са договори и са ощетявали реално от една страна държавата и ЕС, от друга страна водещи световни производители на тютюневи изделия.
В софийския си офис двамата започват да предлагат цигари. Бизнесмен, пострадал от дейността им предоставил на телевизията снимки на предлаганите мостри. Асортиментът обхващал цялата гама продукти на бългаския цигарен холдинг и световните производители, папиросите обаче били фалшиви.
Според запознати те се произвеждали основно в две фабрики в съседни на България държави, от където с фалшиви митнически и банкови документи пристигали у нас най-често под формата на временен внос с цел реекспорт.
Фалшивите цигари са предлагани предимно на търговци, които оперират на европейския пазар, тъй като там цените са по-високи. Средният договор за доставка е на стойност 80 милиона лева.
Христо Динев, градски прокурор на София съобщи, че е установено, че са издавани фалшиви банкови гаранции, които са послужили за сключване на съответните договори и сделки.
Събраните до момента доказателства сочат, че най-много цигари са изнесени към Великобритания, има данни за износ и към страни от Южна Америка. Част от експорта за континентална Европа е бил маскиран и с официалния износ на реалните дистрибутори. Тогава е прилагана схемата 5:3 или при пет редовни мастербокса се слагат три от фалшивите цигари, пише dnes.bg.
Засега са повдигнати обвинения на двамата мъже, регистрирали фирмата в Дубай и поддържали офиса в София, но според Динев със сигурност и кръгът на обвиняемите ще бъде разширен.

Коментари

Новини Варна