IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Крими
08:26 | 13 май 2014
Обновен: 09:24 | 20 април 2024

ЕРП-тата злоупотребили с господстващо положение

ЕРП-тата злоупотребили с господстващо положение

По материала работи: Златина Добрева
ЕРП-тата злоупотребили с господстващо положение

Трите електроразпределителни дружества са злоупотребили с господстващо положение според Комисията за защита на конкуренцията.
КЗК предяви на ЧЕЗ България, EVN България и Енерго - Про твърдения за нарушения, свързани със злоупотреби с господстващо положение при определяне и налагане на необосновани цени за достъп до електроразпределителната мрежа ниско напрежение.
Определението не подлежи на обжалване, но в срок от 30 дни дружествата могат да изпратят становище по казуса.
Регулаторът е анализирал условията, при които трите дружества са предоставяли права за изграждане на кабелни електронносъобщителни мрежи върху техните мрежи ниско напрежение.
Става въпрос за възможността за разпространение на кабелната телевизия, интернет и телефония.
Електроразпределителната мрежа с ниско напрежение е собственост на съответното електроразпределително дружество и разходите за поддръжката са за сметка на приходите от основната дейност на дружеството – разпространение на електрическа енергия.
В същото време отдаването под наем на мрежата е допълнителна дейност за ЕРП-тата, така приходите от допълнителна дейност идват за сметка единствено на допълнителните разходи, свързани с нея, постановяват от комисията.
При представянето на обосновките за цената за отдаване под наем обаче е видно, че трите дружества отчитат едни и същи разходи и за лицензионната, и за допълнителната дейност по отдаването под наем на мрежата си.
Това представлява необосновано натоварване на наемната цена и води до нейното увеличаване.
„Поради това процесните цени са необосновано високи и имат експлоатативен ефект върху електронно съобщителните оператори и техните клиенти”, се казва в становището на регулатора, цитирано от dnes.bg.

Коментари

Новини Варна