IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
10:40 | 25 април 2014
Обновен: 08:59 | 24 април 2024

Издирват семейство, отнесено от пороя в Хасковско

Издирват семейство, отнесено от пороя в Хасковско

По материала работи: Златина Добрева
Издирват семейство, отнесено от пороя в Хасковско

Четиричленно семейство е изчезнало край село Винево, съобщиха от полицията в Хасково.
Снощи мостът край селото пропаднал вследствие на проливните дъждове и последвалите наводнения.
Четирима души - двама съпрузи, дъщеря им и внучето тръгнали късно вечерта към Кърджали. Оттогава от тях няма следа.
Тази сутрин е бил открит лекият им автомобил „Опел Вектра", смачкан от пропадналия мост. Издирването на четиримата продължава от екипи на полицията и пожарната.
Вследствие на падналите дъждове през последното денонощие свлачище е затрупало жп линията Хасково-Кърджали, съобщи Дарик. Малко след 18,30 часа вчера в тунела край село Мост закъсал пътнически влак, който не можал да премине през съоръжението поради свлечена скална маса и дървета. Четирима спасители разчистили мястото, след което влакът потеглил.
По-късно свлачище засипало отново линията, която към момента е спряна за движение в участъка Хасково-Кърджали.
Снощи спасителни екипи са отводнявали къщи в селата Каблешково, Люляково и Мост, котелното на кметството, магазини и механа в Черноочене, заведение във вилната зона на Стремци.
Спасителен екип е отстранил паднало дърво на пътя за село Лясково и платното е било освободено за движение.
В района на с. Люляково са наводнени 30 къщи и стопански постройки, дворове и засети площи със зеленчуци. По думите на кмета на с. Люляково Мюмюн Али обилните валежи са повишили нивото на река Перперешка и вчера тя е излязла от коритото си. Образувала се е вълна с височина близо метър, която е отнесла всичко по пътя си.
Снощи експерти от община Кърджали са направили оглед на място, за да опишат нанесените щети. Заедно с тях е бил и кметът на общината инж. Хасан Азис.
Екипи на Пожарна безопасност са започнали отводняване на къщите.
В критично състояние е и мостът при с. Люляково. Единият от постаментите е отнесен при проливни дъждове преди повече от 3 години. За възстановяването му бе кандидатствано пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии още тогава, но и до момента няма одобрена финансова помощ.
Вчера в община Кърджали са подадени сигнали за нанесени щети и в други населени места.
Водосток при с. Чифлик е отнесен и е засегнат пътен участък, вследствие на което е затруднено движението към селото. За възстановяването на водостока има внесено искане преди година и половина, но и там няма отпуснати средства.
Проблеми има и по пътя за село Ненково. Свлачище е засегнало пътният участък. Община Кърджали е предприела своевременни мерки, изпратена е техника за разчистване на пътя.
След дъждовете има отнесени и чакълени настилки и по улиците в с. Резбарци.
По информация на експертите в община Кърджали към момента не може да бъде дадена оценка за нанесените щети, тъй като продължават огледите.

Коментари

Новини Варна