IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Крими
07:33 | 24 април 2014
Обновен: 09:00 | 24 април 2024

Край на измамите с две шофьорски книжки

Край на измамите с две шофьорски книжки

По материала работи: Златина Добрева
Край на измамите с две шофьорски книжки

Гражданите на ЕС, които притежават две шофьорски книжки от различни европейски държави, трябва да върнат едната. Това заяви председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка в България Йонко Иванов в Сутрешния блок на България он ер. Шофьорите обаче ще могат да си изберат, коя книжка да задържат.
Промените в Наредбата на МВР за условията и реда за издаване на свидетелства за управление на МПС въвеждат евродиректива, която слага край с измамите, свързани с ползването на няколко шофьорски книжки. Наредбата е публикувана в "Държавен вестник" на 22 април.
По думите на Йонко Иванов измененията са закъснели. Той коментира, че българските шофьорски книжки трудно се фалшифицират. Следващата стъпка към синхронизиране с европейското законодателство ще е към свидетелствата за управление на МПС да бъде добавен чип, който да съдържа информация с биометрчни данни и пълното досие на шофьора в КАТ. Подобна стъпка ще наложи създаването на електронен регистър, което ще намали значително злоупотребите с фалшиви шофьорски книжки.
„Една от основните цели на новата наредба е да се пресече туризма за взимането на книжка в чужда европейска държава“, допълни Иванов.
bgonair.bg

Коментари

Новини Варна