IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Крими
11:33 | 18 март 2014
Обновен: 16:45 | 11 април 2024

Ще слагат електронни гривни на осъдени

Ще слагат електронни гривни на осъдени

По материала работи: Златина Добрева
Ще слагат електронни гривни на осъдени

България въвежда електронните гривни за следене на осъдени, обяви правосъдният министър Зинаида Златанова. На 180 души ще бъде предложено да носят гривни.
С тях те ще бъдат контролирани след осъждането им на пробация или след предсрочното им освобождаване от затвора.
Законите у нас не позволяват поставянето на новите устройства да става задължително и за целта се обмислят промени в нормативната база, коментира Златанова, цитирана от БТА.
По думите й, ако такива гривни бяха поставени на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов или на осъдения за убийството до дискотека "Соло" Илиян Тодоров, то нито един от тях нямаше да се укрие от правосъдието.
В последния доклад на ЕК беше посочено, че трябва да се вземат мерки осъдени да не се измъкват от излежаването на присъдите си.
Въпросните 180 гривни ще бъдат купени в рамките на проект на Министерството на правосъдието за близо 600 000 евро, който се финансира по норвежка програма.
Проследяването на модерните устройства ще става от единен контролен център.
Те са изградени така, че всеки, на когото са поставени, има възможност да се отдалечава от дома си в рамките на 150 метра. Ако наруши това разстояние, в контролния център веднага ще бъде получавана тази информация и лицето може да бъде задържано.
Устройствата издържат интервенции с тежест от 30 кг и са водоустойчиви.
Златанова подчерта, че използването на такива гривни ще намали разходите, защото едната ще струва на държавата 2,25 лева на човек всеки ден, докато издръжката на осъден в затвора е 5 лева на ден.
По думите й така частично ще се реши и проблемът с пренаселеността на затворите.
Правосъдният министър припомни, че тази мярка съществува отдавна в цивилизованите страни и това е част от концепцията затворът да бъде разглеждан като последна възможност при изпълняване на наказанието. Тя изтъкна, че мярката е много по-добра за самите осъдени, защото могат да се реинтегрират и да не губят квалификацията си.
Според нея би било добре гривните да се въведат и при мерките за неотклонение, пише dir.bg.

Коментари

Новини Варна