IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 36°
Крими
09:43 | 12 февруари 2014
Обновен: 09:42 | 13 юли 2024

Митничари ще следят в интернет за валутни престъпления

Митничари ще следят в интернет за валутни престъпления

По материала работи: Златина Добрева
Митничари ще следят в интернет за валутни престъпления

Митническото разузнаване ще следи интернет пространството за анализ и данни на митнически и валутни престъпления. Това е записано в проекта за нов правилник за дейността на Агенция „Митници“.
Целта на новия документ, публикуван за обсъждане на Портала за обществени консултации, е да се ограничи контрабандата, коментират вносителите на проекта.
С промените звеното за митническо разузнаване ще има право още и на физически проверки на лицата, които извършват дейности с акцизни стоки, както и контрол върху преноса на пари и ценности през държавната граница.
Запазват се мобилните групи, които да проверяват съмнителни операции, свързани с вноса и износа на стоки.
Проектът за нов устройствен правилник за дейността предвижда още увеличаване на щатните бройки в агенцията – служителите вече ще бъдат 3350, вместо сегашните 3337. Намаляват обаче служителите в Централното бюро – от 638 служители сега до 601 души.
Най-много служители ще има в специализираната администрация на комисията – 450. 141 от тях ще бъдат в звеното за митническо разузнаване. Общата администрация ще бъде от 137 души, пише investor.bg.
Правилата орязват правата на част от дирекциите, като например „Вътрешен одит“. В същото време обаче се увеличават правата на директора на агенцията. Той вече ще утвърждава правила за организацията и дейността, вътрешния ред, работната заплата и допълнителните възнаграждения за постигнати резултати в агенцията.
В правомощията на директора е още и да определя длъжностите, за които е задължително носенето на служебно оръжие, както и моторните превозни средства със специален режим на движение.
Създава се и нова дирекция - „Информационни системи“, в която ще работят 145 души. Тя ще отговаря за развитието на новите информационни и комуникационни технологии в Агенция „Митници“. Това звено ще трябва да осигурява взаимодействието с автоматизираните информационни системи, функциониращи в другите държавни институции.
Новият устройствен правилник дава ясно определение на термина „митница“, кой ръководи това административно звено и какви са неговите функции.
Променя се работното време на митничарите. Те ще работят както досега осем часа дневно и 40 часа седмично, но вместо от 9 до 17.30 часа с обедна почивка между 12.30 и 13 часа, вече ще бъдат на работните си места в променливи граници от 7.30 до 18.30 часа със задължително присъствие от 10 до 16 часа. Обедната почивка е в рамките на половин час, но може да бъде ползвана в интервала от 12 до 14 часа.

Коментари

Новини Варна